Тридневен траур в Одеса след масовото убийство

37 души са загинали и около 200 са ранени при вчерашните безредици в Одеса, съобщи местното управление на милицията. Властите обявиха тридневен траур от днес.
Арестувани са 130 души, а 22-ма от ранените са милиционери, предаде БГНЕС.

Жертвите са проруски активисти, укрили се в сградата на профсъюзите след сблъсъци с дошли от Киев екстремисти на проправителствените организации "Десен сектор" и "Самоотбрана". Пожарът е предизвикан от екстремистите, твърдят местните правоохранителни органи.

Значителна част от жертвите, 33 души, са загинали от пожара в Дома на профсъюзите, подпален от екстремистите. Повечето тях са се задушили в сградата, осем са загинали, скачайки от прозорците.

Съобщава се и за загинали 15 руски граждани, а Москва поиска от Киев да потвърди или отрече тази информация.

Спасените от горящата сграда са били бити от събралите се радикали. Милицията не пречила на радикалите, които разрешили на пристигналите медици да вземат само тежко ранените.

При сблъсъците по-рано в града са загинали 4-ма души. Пристигналите в града екстремисти, въоръжени с палки и щитове, провели марш по улиците на Одеса.

След това подпалили палатковия лагер, където местни активисти събирали подписи за референдума за федерализиране на Украйна. Радикалите щурмували лагера и предизвикали пожар.

Реакции на Москва и Вашингтон

Събитията в Одеса "се възприемат в Москва като още една проява на престъпната безотговорност на киевските власти, които си затварят очите за наглите национал-радикали, включително за "Десен сектор", организиращи кампания на физически терор срещу привърженици на федерализацията и на реални конституционни промени в украинското общество", заяви руското Министерство на външните работи.

САЩ смятат, че трагичните събития в Одеса подчертават "необходимостта от незабавни действия да намаляване на напрежението в Украйна", гласи писмено заявление на представителката на Държавния департамент Мари Харф.

САЩ възприемат като "неприемливи насилието и безредиците, които доведоха до безсмислена гибел и раняване на толкова много хора. Призоваваме всички страни да работят заедно, за да се възстанови спокойствието, законността и реда, и призоваваме украинските власти да започнат разследване и да привлекат виновните към отговорност".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини