Петър Курумбашев подаде оставка като депутат

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев е подал оставка от парламента, съобщи председателят Михаил Миков. Все още не са ясни причините. Със 103 гласа "за", 21 - „против”, и 14 въздържали се пълномощията на Курумбашев като народен представител бяха прекратени.

Зам.-председателят на ПГ на БСП е четвърти в партийната листа за изборите и е почти сигурно, че ще влезе в Европарламента. В листата обаче има и други депутати, които не се оттеглят.

Засега Курумбашев не е коментирал мотивите си, няма и реакция на БСП.

Неофициално негови колеги коментираха пред OFFnews, че той искал да се занимава с предизборната кампания и нямало да може да идва в парламента.

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов пък заяви, че се надява след евровота Курумбашев да остане без работа и добави:

„Колегата Курумбашев си подава оставка. Защо Станишев не подаде оставка – нали е кандидат за евродепутат? Би било резонно и останалите колеги които са кандидати за евродепутати, да си подадат оставка”.

Следващият в листата на левицата за парламента е бившият депутат и евродепутат Атанас Папаризов. Миналата седмица обаче правителството го определи за представител на България в Световната търговска организация (СТО) в Женева.

След него в листата е Иван Ченчев - пресаташе и член на управителния съвет на ЦСКА.

И днес парламентът започна работа със закъснение заради проблеми с кворума. При първата регистрация се събраха само 114 депутата, а ГЕРБ пак ги нямаше. След 15-минутна почивка електронната система отчете нужните 121 народни избраници.

"Разпадът в държавата е тотален, най-важната институция не може да се събере", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

Днес парламентът трябва да избере нов шеф на Сметната палата.
БСП и ДПС издигнаха кандидатурата на бившия член на палатата Лидия Руменова.

С неотдавна приетия нов Закон за Сметната палата се връща колегиалното начало при управлението й. Тя вече ще има 9 членове със 7-годишен мандат. Досегашният й шеф Валери Димитров и ГЕРБ обвиниха управляващите, че целта е смяна на ръководството, което е политически неудобно.

На въпрос дали ГЕРБ ще одобри кандидатурата на Руменова, която бе съветничка на Станишев, докато беше премиер, Борисов отговори:

"Няма да я одобрим. За съжаление, това е поредната институция, която вече няма да съществува, включително и за нас. Как може бивша съветничка на Станишев да одитира партии. След това ще има голяма чистка. С тези безумни назначения, които правят, няма как да не се случи”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини