НАТО ни препоръчва да купим западна техника

НАТО препоръчва България да започне модернизация на армията си със западна техника. Това се отнася не само до ВВС, но и до пехотата.
В авиацията и Сухопътните войски основната бойна мощ се гради на руски оръжия, закупени преди близо 30 години. От пакта съветват още да ускорим конкурса за закупуването на нов тип боен самолет, пише в натовски доклад за състоянието на българската армия, пише в. "Преса".

"Документът не е критичен. Напротив, дори е благоприятен за нашия кабинет, но наистина е секретен и това не ни позволява да го огласим", каза правителствен източник, цитиран от вестника.

От НАТО настояват и да увеличим бюджета за отбрана. Сега той е 1.3% от БВП, като идеята е да стане поне 1.5%.

Не необходимо да чакаме доклад от НАТО, за да констатираме, че въоръжението ни е зависимо от Русия. За авиацията това важи на 100%, каза вчера министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БГНЕС.

Министърът обърна внимание на необходимостта от създаване на определени способности, които да бъдат част от колективната отбрана на Алианса.

От думите му се разбира, че докладът на НАТО засяга неизпълнени проекти за превъоръжаване и модернизация от минал период.

"Това затруднява изграждането на онези способности, които ние вече сме заявили пред нашите партньори. Оттам се затруднява потенциала на Алианса, което вече тревожи всички", коментира Найденов.

Според препоръките на НАТО, България не само трябва да намери средства за възстановяване на техниката, за поддържане на техническата изправност и годност на въоръжението, но и да търси средства за модернизация, каза министърът.

Той уточни, че най-неотложната нужда е придобиването на нов тип боен самолет, за което се очаква решение от Министерския съвет до средата на годината и одобрение от Народното събрание.
Става дума за проект за 500 млн. лв.

1300 военни и цивилни служители в армията ще бъдат съкратени до края на годината, съобщи още Ангел Найденов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини