Кърджали отбеляза Деня на земята

Облачното време и леките капки дъжд не попречиха вчера преди обяд деца от различни учебни заведения на Кърджали да се включат в заключителната проява, посветена на Деня на Земята. Десетина минути преди старта на празничната програма момичета и момчета трескаво се подготвяха за началото. Едни подготвяха масите за аранжировка на цветя, други за изпълненията си на сцената, а трети загряваха, за да покажат най-доброто от себе си в майсторското управление на велосипеди.
Малко след 11,00 часа, водещите застанаха на сцената, за да дадат начало на празника, като едновременно с това направиха и кратък обзор на всички инициативи, проведени през изминалите дни и посветени на Деня на Земята 22 април.
С пожелания към всички участници в празника се обърна и главният експерт в отдел „Опазване на околната среда” в общинска администрация Кърджали Анжела Василева.
След пожеланията дойде ред и на представянето на отборите, участващи в „Празникът на цветята”.
За минути с много творчество и усет към красивото, възпитаниците на седемте учебни заведения СОУ „П.Р.Славейков”, ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Владимир Димитров Майстора”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ «Св.Климент Охридски», ОУ „Васил Левски” и ПГ по облекло и дизайн «Евредика», аранжираха своите цветни композиции. В основата им грейнаха малките слънчица на герберите, а цъфналите клонки и зеленина, използвани от участниците при аранжировките, донесоха усещане за пролет, ефирност и чистота.Отборът на СОУ „П.Р.Славейков” бе подготвил и допълнителна украса за своя цветен кът, под формата на апликирано слънце.
Спряхме се до няколко от участниците, които споделиха, че не е никак трудно да твориш стига да имаш желание.
Паралелно с аранжирането на цветните композиции на централния булевард срещу бившия паметник на Георги Димитров вървеше представянето на участниците от ПГ по електроника и електротехника „Капитан Петко Войвода”, които показаха майсторско управление на велосипеди. На сцената пък вече вървеше концертната програма подготвена от възпитаници на СОУ „Отец Паисий”. Първи с песен я откриха децата от вокална група „Звънче” с ръководител Евгения Пейкова.
На сцената продължиха да се редуват изпълненията на танцьорите и певците от СОУ „Отец Паисий” и ОДК, а до масите за аранжиране на цветя се появи щанда на проект „Новото тракийско злато. На него младежи раздаваха рекламни материали по проекта и организираха мини викторина, изградена от въпроси свързани с дейността на проекта. За участниците имаше предвидени и награди. Викторина течеше и на сцената, а наградите за отговорилите правилно бяха осигурени от фирмите „Титан Клинър”, „Зауба” и „Озеленяване чистота и благоустройство”.
В началото на алеята пред бившия паметник на Георги Димитров бе оформен и кът на децата от ОДК, които показваха как може отпадъчните материали да бъдат основа за изработка на различни сувенири - в случая на прекрасни цветя. В празничният ден бе предвидена и фотоизложба на открито. За съжаление младите фотографи от клуб „От черно до бяло" към ОДК така и не успяха да подредят своите фотографии. Леките капчици дъжд се оказаха опасни за творбите им и те предпочетоха да ги запазят от дъжда, който така и не закъсня.
Самият празник посветен на Деня на земята завърши с изпълнение на групата за народни танци към СОУ „Отец Паисий” с ръководител Альоша Настев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини