Електрониката домакин на екологична среща

За трета поредна година  ПГЕЕ „Капитан Петко войвода" в Кърджали бе домакин на регионална среща за добри практики в екологичното образование и възпитание на учениците „Земята – наш дом". Срещата традиционно се организира  по повод Деня на Земята в партньорство с Обединен детски комплекс и Регионалния инспекторат по образованието и бе открита от директора на професионалната гимназия инж. Петко Кушлев. На форума присъстваха г-н Али Хасан, старши експерт по природни науки и екология в РИО Кърджали, който приветства участниците, представители на общинска администрация и РЗИ.

ПГЕЕ работи целенасочено и последователно по проблемите за опазване на околната среда. От 2008 година досега ученици от училището провеждат международна практика във високотехнологични предприятия за производство на електроенергия от възобновяеми енерийни източници в Испания, Германия  и Португалия. Два от международните екологични проекти на училището - „Енергия без граници" и „Да спасим Планетата – нашият дом!", реализирани в електронната платформа за междуучилищно сътрудничество в Европа eTwinning, са отличени със знак за качество. На екологичния форум, проведен в ОДК, ученици от 12 клас на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода"  представиха последния успешно приключил проект по програма „Леонардо да Винчи“ – „Съвременни енергийни технологии за по-добър живот“. В рамките на проекта момчетата проведоха международна практика  в гр. Висеу, Португалия.

От тази година ПГЕЕ работи и по международен проект по програма „Коменски“ с училища от Полша, Италия, Германия, Турция и Швеция. Темата  на първата част на проекта е свързана с проблемите на хората в неравностойно положение и тяхната интеграция.

По време на срещата в Италия ние започнахме работа по теми, свързани с проблемите на бездомните хора. Съвместно със съучениците си от другите партньорски страни воеводите стартераха благотворителна акция в полза на хората без дом. Събраната сума ще бъде дарена на фондация „Каритас“, която има представителство и в България.    

Утвърдилата се вече като традиционна екологична среща се отличи с много активно присъствие. В нея  участваха представители на основните училища  „Никола Й. Вапцаров” – с. Рани лист,“Д-р Петър Берон” – гр. Момчилград, „Свети Свети Кирил и Методий"  гр. Кърджали,”Васил Левски” гр. Кърджали, ПГ „Руска Пеева” в гр.  Джебел; СОУ „Васил Левски” – гр. Ардино; СОУ„Йордан Йовков”, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, ПГ „Васил Левски”, ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, ПГ по облекло и дизайн „Евридика”.

   Всички участници доказаха, че познават основните екологични проблеми. Организират интересни и разнообразни прояви, показващи загрижеността им за околната среда – изучаване и опазване биоразнообразието на региона, провеждане на природозащитни мероприятия, информиране на обществеността за съществуващи проблеми и др. С голям интерес бяха посрещнати представените от участниците в срещата рисунки, макети и модели на екологична тематика, сувенири от отпадъчни материали, манекени, облечени с дрехи от рециклирани и отпадъчни материали, демонстрациите на авио- и автомоделите.

За всички имаше приятни емоции, вкусна почерпка, подготвена от момчетата от ателие „Европейска и азиатска кухня“ на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода" и пожелания за нови срещи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини