Нова скала за оценки от матурите

МОН ще обяви точките за тройка в деня на първата матура на 21 май, когато абитуриентите ще се явят на изпит по български език.
Тази година за първи път ще имат твърда скала на оценяване, а не както досега, когато точките за оценки се определяха след проверката на писмените работи. „Вече натрупахме голям опит и е възможно да направим един минимум, да кажем, който е за тройка и съответно под този минимум да трябва да повторят младите хора”, обясни образователният министър Анелия Клисарова. Като база за сравнение за изграждане на новата скала ще бъдат взети резултатите от всички матури
проведени досега. Така миналата година бяха нужни 23 точки за тройка на задължителната за всички матура по български език. „Идеята е да направим скалата не така, че да отчете много висок процент завършили матурите, а така, че да гарантираме, че този, който си е взел матурите, е достатъчно подготвен за висшето образование или за работа”, аргументира се образователният министър.
Клисарова не изключва възможността новата твърда скала да увеличи броя на слабите оценки. „Надявам се да няма повече двойки, но не мога да го изключа”, призна тя.
Подготовката за зрелостните изпити върви по план, твърдят от МОН. По данни на ведомството от 59 002 абитуриенти
58 442 зрелостници са подали заявление за задължителната матура по български език.
За втория задължителен изпит желаещите са над 60 000. Това означава, че освен завършващите тази година за него са се записали и младежи, които не са изкарали или не са се явили на матурата при предишни сесии.
Вторият зрелостен изпит е по предмет по избор и ще бъде на 23 май.
От образователното министерство обмислят и други новости в системата, освен тези, свързани с предстоящите матури. Клисарова лансира идеята професионалисти от различни области да преподават в училище.
Според министъра възможно е един специалист да преподава на ученици по 4 часа на седмица. „Например лекарите могат да работят и да преподават в университета. Защо това да не е така и в училище”, попита Клисарова.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини