Община Момчилград ще подпомага студенти по медицина

Цялостно модернизиране на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” и предлагане на качествена медицинска услуга са основните приоритети на община Момчилград в областта на здравеопазването. От месец насам тече усилен ремонт за подобряване на енергийната ефективност на лечебното заведение, който се реализира по проект на общината, одобрен за финансиране от Национален доверителен екофонд. След топлоизолирането на сградата и подмяната на дограмата, икономиите за отопление през зимния сезон се очаква да намалеят наполовина.Както е известно, в началото на 2012 г. общинската болница бе на крачка от обявяване на фалит след натрупани близо половин милион дългове. Със събраните средства от организираните от общината благотворителни кампании, в които се включиха момчилградчани от цял свят, условията за пациентите на болницата ще бъдат значително подобрени. До месеци над 90% от болничните стаи ще разполагат със самостоятелни санитарни възли. За по-качествено изпълнение ремонтът на лечебното заведение се следи ежедневно от кмета Акиф Акиф.

Офанзивата на общинска управа относно модернизиране на болницата не спира дотук. Проведени са първи срещи със зам.-областния управител на Източна Македония и Тракия, с кмета на Комотини Георгиос Петридис, както и с директора на местната болница Костас Налбантис, който заедно с екипа си скоро посети администрацията в Момчилград.

Намеренията на ръководството на общината са подобряване на болничната инфраструктура чрез реализиране на общ трансграничен проект за насърчаване на сътрудничеството между двете здравни заведения. От българска страна е изразена готовност за съдействие за бърза и адекватна реакция при спешни случаи с фокус върху пътните инциденти на територията на Момчилград и Комотини след многократното увеличение на трафика през ГКПП „Маказа”.

От друга страна Акиф Акиф е в очакване на добри вести от кмета на побратимената с Момчилград Голяма община Бурса Реджеп Алтепе, след като при визитата си в Турция за международната среща на момчилградчаните получи подкрепа за подмяна на апаратурата в родилното отделение. За да се запознае с инфраструктурата и ремонта на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” преди седмица в Момчилград гостува зам.-кметът на турската община Абдуллах Карадаг.

Най-голямата тревога на общинското ръководство засега остава липсата на лекари, които масово напускат България и тенденцията се засилва.

„Именно към тази сфера трябва да насочим нашата политика, ако искаме да осигурим качествено здравеопазване в Момчилград. Да имаме готовността да подпомагаме студенти и кандидат-студенти по медицина, заявили желание да работят в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”. Бъдещите медици могат да бъдат стимулирани с ежемесечни стипендии по време на обучението си”, смята градоначалникът Акиф Акиф.

Той е убеден, че за привличането на млади лекари в Момчилград, общинската болница трябва да предлага отлични условия за работа, като договор с НЗОК, стимулиращо възнаграждение, бонуси за високи лични постижения.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини