Тютюнопроизводителите пак излизат на протест

Производителите на тютюн, който разпо­лагат с количества над 2 тона, ще изля­зат на масов протест на 24 и 25 април, съоб­щиха организаторите от Гоце Делчев и Сан­дански. Те са решени да блокират гранични­те пунктове с Гърция. Недоволните от НАТ 2010 и министерство­то ще спират превоз­ните средства по нап­равлението ГКПП Илинден - Ексохи и ГКПП Кулата - Промахон.

Освен това производителите на ориен­талски сортове тю­тюн правят собстве­на асоциация, която ще носи името "Бас­ми". До това разцеп­ление в редиците се стигна, след т.нар. консултативен съ­вет, на който присъс­тваха представите­ли на НАТ 2010, фирми­те на пазара и зам.- министърът на земе­делието и храните Бюрхан Абазов. Към момента в новата ор­ганизация искат да членуват ощетените от квотния принцип стопани от общини­те Кирково, Момчилг­рад, Гоце Делчев, Си­листра, Свиленград, Хасково, Харманли и Сандански.

Същите изпращат Декларация до медии­те в страната, за да изразят своето недо­волство от този по­литически акт на правителството, точно 2 месеца преди редовните евроизбори. С това разпреде­ление на парите по сортови групи ясно се вижда, че ДПС спонсорира близо 120 000 стопани и техните семейства с по 3 лева на килограм за ориенталски тю­тюн. Това са точно 33 283 заявители от смесените райони. Останалите произво­дители сме ощетени с доплащане от само 2,04 лева на килограм продукция. Този деференциран подход още­тява хиляди семейст­ва, които искат неза­висима асоциация, ко­ято да не участва в политически поръчки и договорки, се казва в декларацията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини