Първанов в Кърджали: ДПС преяжда с власт

Георги Първанов

-Г-н президент, Вие бяхте излъчен от Кърджалийския многомандатен район за депутат.Като държавен глава идвахте често в региона. На какво се дължи вниманието Ви към Източните Родопи и техните жители?
-Така се случи ,че началото на политическия ми път беляза първият депутатски мандат.Бяпха съпроводени с една трудна кампания ,която започнах в Кърджали. Имах възможността да обиколя целия регион. Завързах приятелство с много хора. Надявам се то да бъде запазено и в бъдеще. Тези хора са са тук. Правили сме печеливша политика. Губили сме понякога заедно. Дори драматично. Сантимента наистина е налице.
-Бяхте обявен от медиите за архитект на сближаването между ДПС и БСП по време на президентския си мандат.Смятате ли го за ход в рамките на т.нар.Български етнически модел?
-Аз искам да припомня, че далеч преди да стана президент сме коментирали взаимоотношенията с Движението за права и свободи .Аз тогава обосновах идеята за социално- либералния модел за развитие. Взаимодействието между социалното и либералното бе идейната основа за нашите общи действия. Това взаимодействие продължи след това в изпълнителната власт. Там не можех да имам съществен принос, защото в качеството си на президент вече имах други отговорности. Това ,че съм работил с Движението за права и свободи оценявам позитивно ,защото те бяха ангажирани в решаването на проблемите на страната в един важен момент. Смятам, че в тогава техния принос бе конструктивен. Сега виждам едно явление, което мнозина нарекоха „преяждане с власт“. Има един малко или повече голям апетит към властта от Движението, както в центъра ,така и по места. Това предизвиква сериозно напрежение върху, което управляващите трябва да се замислят. Подобен източник на напрежение не е в полза и на хората, които имат християнско вероизповедание и на такива, които имат мюсюлманско такова.
-ДПС бяха много активни в искането на кадрови промени. Техни кадри преживяха чистка от страна на ГЕРБ. Смятате ли че обезкървяването на институциите застрашава националната сигурност?
-Аз съм човек сдържан в оценките си. Малко силно звучи евентуална заплаха. Без съмнение непрекъснатите политически чистки, както бе при ГЕРБ, назначаването на хора без ценз ,без опит на възлови места в управлението както прословутите Калинки са нежелателни. Това е тенденция която уви продължава и сега при това правителство.Тя е много сериозен проблем за управлението и това е едно от обясненията на факта ,че ние тъпчем икономически и социално на едно място. Авторитетът ни в Европа е силно накърнен. Нужна е радикална промяна в това отношение. Трябва да върнем и ангжажираме с управлението кадърните, свестните хора на България.
-Християнското и мюсюлманското вероизповедание поискаха имотите си. Виждаме,че има протести, които обаче са насочени само към едното от тях. Смятате ли ,че някои дирижира тези протести?
-Смятам,че поставянето на въпроса за имотите на вероизповеданията провокира напрежение още повече, че голяма част от тези проблеми са решени в по-близкото и по-далечното минало с редица държавнни актове. Сега провокирането идва от парламента . Там бяха направени първите стъпки в това отношение. Това напрежение ще продължи, ако не се дадат знаци за успокояване и то пак от най-високите места. Мисля че това е проблем на България и това трябва да го разберат институциите..
-Сергей Станишев си позволи да направи аналогия между Крим и Кърджали. Вие като човек познаващ региона как ще я коментирате?
-Нелепо е това сравнение. Това може да го направи човек който не познава региона и отношенията между хората. Тук българи,турци ,роми,хора с различно етническо и религиозно самосъзнание живеят в толерантност от десетилетия. Опитите да се внуши напрежение и подобен негативен сценарий подобен на Крим е наистена неадекватен и може да се приеме дори като своеобразна провокация. Аз се радвам, че В Кърджалийско и политици и граждани и медии реагираха много критично на една такавна аналогия. Надявам се да не се повтаря.
-Демографската криза бе една от причините за създаване на движението АБВ. Какви са вашите виждания в краткосрочен и дългосрочен план за нейното решаване?
-Проблемът наистина е драматичен. Ние сме на 210 място по раждаемост в света и на едно от първите места по смъртност. Ние имаме едно голяма емигранска вълна. Нацията се стопява. Но към това бих добавил големият проблем свързан с качеството на този човешки потенциал, защото при това ниво на здравеопазването,при това качество на образованието, нашите млади хора стават неконкурентноспособни.Т рябват решителни мерки, така както го напрявиха в Германия. Споразумението между християндемократи и социалдемократи от първата до сто и осемдесетата страница е пронизано от идеята за нова демографска политика и всичко е подчинено на тази идея. Според мен и в България трябва да стане така. Всички актове които се приемат трябва да преминават една своеобразна проверка, дали спомагат за една успешна демографска политика,защото няма място за никакво самоуспокоение. Това че има подобни тенденции в Западна Европа си е техен проблем. Нашият проблем е как върви този процес при нас. Необходими са не само стимули за повече раждаемост, както е било в едно друго време, но и стимули за доброто родителство. Може тези които имат повече деца да имат ангажимента за тяхното отглеждане , образование и възпитание. При някои семейства уви не е така. Трябва да има стимули за семействата ,за да може да укрепим тази най- малка единица на обществото. Ние ще ги набележим в специална програма.
Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини