Приборът-магьосник за линейките пести пари на Спешната помощ в Кърджали

Д-р Митков показва новия прибор

194 кардиограми по време на транспортиране на пациенти са изготвени с апарата „Корпулс”, който се тества в филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Ардино. Ще припомним, че авангардната апаратура се пробва в нашия ЦСМП от три месеца. Той предава в реално време по мобилна връзка данни за състоянието на пациента, който се транспортира от екипите.Освен кардиограми, се отчитат още пулса, кръвното налягане, насищането с кислород, насищането с въглероден двуокис. Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков. Той посочи, че приборът е спестил 30 курса от Ардинско до кърджалийската болница. Лекари от центъра в Кърджали и кардиолози са консултирали своите колеги от Ардино по данните предавани от прибора „Корпулс”.25 от изследванията са направени в амбулаторни условия,15 в движение в линейката.

Д-р Митков припомни, че срокът за тестване е 6 месеца. Желанието му е да обучи повече свои екипи. Надеждата на медиците е по подобие на Румъния и в нашата страна спешните центрове и техните филиали да бъдат оборудвани с апарата.

В момента хеликоптерът на фирма „Хелиеър”, който се предлага за курсове между Кърджали и Правителствена болница е оборудван с такава апаратура.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини