Белият щъркел в Кърджалийско се увеличава,черният намалява

Преброяване на щъркелите предстои в Кърджалийско. Броят се гнезда,двойки и малки. Преброяването се извършва на десет години по препоръка на Европейския съюз. В момента има повишаване на популацията , както на Стария континент, така и в Източните Родопи.Рои се белият ,щъркел. Не така стоят нещата при черният. Той става все по рядък.Един от регионите , където намира убежище е Кърджалийско.

  Причината за  нарастването на популацията на щъркелите е предприетите от елекро-разпределителните дружества мерки. Изграждат се стойки за гнезда, за да се избегне гнезденето върху електрически стълбове, което е причина за смъртност при птиците. Често гнездата пламват от досега с жиците. В Източните Родопи ЕVN има специална програма за изграждане на стойки.

   Белите щъркели предпочитат да търсят храна в нивите край селата, които обитават. Черният щъркел се страхува от хората и гнезди далеч от тях. В Източните Родопи той свива гнезда в скалите. Среща се най-често в Кирковско. Редките птици предпочитат да ловят риба в реките. В Кърджалийско те все по-често пресъхват. Това ограничава популацията. Една от причините за пресъхването на реките е направата на малки язовири по течението им. Човешката намеса е една от основните причини броят на черния щъркел да намалява и в Кърджалийско.

 В момента няма точни данни за популацията на белия и  черния щъркел. Преброяването е проведено отдавна. Липсват актуални изследвания. Последното е докторат на крумовградчанка. Това каза за Кърджали бг вести Христо Христов от Дружеството за защита на птиците.

  В Кърджалийско хората вярват, че село където има много щъркели е благословено от Всевишния.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини