Евгения Банева се кандидатира за Европарламента

Съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения, се кандидатира за евродепутат. 

Името е издигнато от инициативен комитет, който внесе вчера в ЦИК документите си, пише "24 часа". Засега няма иформация кой влиза в него.

През ноември 2011 г. каварненският съд осъди Банева на 1 г. условно, защото е унищожила въздушен електропровод на фирма "Аспа" ООД - Варна. Захранването на дружеството минавало през територията на курортния комплекс Русалка, чиито собственици са семейство Баневи, и тя наредила на работници да го прекъснат. Щетата според прокуратурата бе за 4006 лв.

През 2012 г. Окръжният съд в Добрич отмени изцяло присъдата срещу Банева и върна делото.
Миналата година тя обясни, че от идването на ГЕРБ на власт са подложени на силни репресии, целта им е да вземат бизнеса и да се настанят на техните места. Заради "репресиите" тя се закани да съдят България в Страсбург.

"Първо ни подгониха за земята край „Русалка", а после ни отнеха земята на къмпинг „Градина", каза още Банева. 
Бившият председател на съвета на директорите на Българската фондова  борса (БФБ) Виктор Папазов също се кандидатира като независим. В инициативния комитет, който издигна кандидатурата му, са  музикантът Валди Тотев, магът Антраник Арабаджиян (Астор), юристът проф.  Момяна Гунева, професорът по реторика Йордан Ведър, хирургът д-р Христо Мазнейков, сомелиерът Михаил Марковски и други.

Друг независим кандидат-евродепутат е 73-годишният анализатор, коментатор, автор на книги Алекс Алексиев . Той е  председател на неправителствената организация Център за балкански и  черноморски проучвания. Син е на поета, художник и издател Райко  Алексиев.

Инициативни комитети за независими кандидати има още за Александър Сандев, Румяна Угърчинска-Винсенти, Орлин  Каменов Калев и Николай Йовев.

Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април, като до момента документи са подали 7.
За партиите и коалициите срокът изтече в сряда. За участие в евроизборите на 25 май се записаха 18 партии и 6 коалиции. "За 10 от тях все още тече проверка на подписите в ГРАО", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Започна да тече срокът за регистриране на кандидатски листи. Те ще са ясни до 22 април.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини