Николай Галев Илиев се представи отлично като млад астроном

От 29 до 30 март 2014 г. се проведе 40-та Национална младежка конференция по астрономия в град Варна. Тя е включена в календара на МОН за извънучилищни дейности.

В нея участват над 60 души – студенти, докторанти и ученици от цялата страна. Изложени са над 30 доклада и 6 постера. Те са свързани с наблюдения на различни космически обекти и явления и са обсъдени методи за получаването и обработването им. Конференцията няма състезателен или конкурсен характер.

Николай Г. Илиев заедно с Тодор Иванов, деветокласник от СОУ “П. Р. Славейков“, представи доклад на тема „DSLR (цифрови) фотографски изследвания на променливи звезди“. След това активно участва в традиционното „Състезание на знаещите“. Научен ръководител на Николай Илиев е господин Агоп Узунбохосян - директор на Астрономическа обсерватория гр.Кърджали.

Публиката приема с голям интерес и внимание участието на ученика от СОУ „Отец Паисий“.

Зададени са много въпроси на младия астроном.

След варненското участие на Николай Илиев предстои Национална олимпиада по астрономия в Димитровград през месец април. Затова времето му е изпълнено с решаване на задачи, а и с очаквания за нови емоции и запознанства. Те сигурно ще продължат под звездното небе на юлските нощи, когато ще се съберат знаещи и можещи звездобройци в лагер – школата „Бели брези“.

Венета Филипова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини