„Славейков” с нови национални отличия по математика

Директорът Милко Багдасаров винаги е в час как се изявяват талантите на училището.

Нови национални отличия завоюва школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” с ръководител Вълчо Милчев. Четирима единадесетокласници и една осмокласничка от училището участваха в състезателната сесия по математика в ученическата секция на 43-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България и убедително задържаха позицията си сред лидерите. Конференцията се проведе през ваканцията в курорта Боровец. Въпреки тежката конкуренция на математическите гимназии по спечелени брой отличия „Славейков” отново бе в челната тройка на математическия конкурс.

Два наши проекта бяха удостоени с най-високото признание, което се присъжда – грамота за отлично представяне: Иван Герганов с проект по комбинаторика „Пораждащи функции и дървета в равнината” и екипът Николай Атанасов и Хубен Иванов с проект по геометрия „Симедиани в триъгълник”. Тримата получиха покани за участие в триседмичната Национална лятна изследователска школа по математика и информатика на разноски на Ученическия институт по математика и информатика към БАН.

На тази конференция изгря звездата на осмокласничката Цветелина Карамфилова с проект „Циклични неравенства”. Освен грамота за много добро представяне, тя взе и една от двете специални грамоти – за отличен дебют. С грамота за много добро представяне завърши и Иван Иванов с проект по геометрия „Наполеонови триъгълници и точка на Торичели”.

Ученическата конференция бе обект на специалното внимание на българските математици. Водещ на церемонията по награждаването бе лично председателят на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров. Наградите връчиха академик Благовест Сендов на първенците по математика и академик Кирил Боянов по информатика. Учениците бяха приветствани и от директора на Института по математика и информатика при БАН член-кореспондент Юлиан Ревалски.

Ученическата секция на конференцията бе организирана от Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/ към БАН с ръководител член-кореспондент Олег Мушкаров. УчИМИ бе създаден през 2000 година като част от българската система за откриване и развитие на математическите дарования. По време на заключителната церемония в пленарната зала на хотел „Самоков” академик Кендеров съобщи, че в БАН ученическият математически институт се оценя като изключително сполучлива форма и тази година се създава още един ученически институт – по природни науки.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини