Размирици в Източна Украйна

Проруски протестиращи щурмуваха правителствени сгради в Източна Украйна. Стигна се до сблъсъци с полицията, след като демонстрантите издигнаха руски знамена и поискаха референдум за независимост от Украйна, предава Нова телевизия.

Проруски демонстранти завзеха сградата на Службата за сигурност в Донецк. Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на местното онлайн издание „Остров". Междувременно в социалните мрежи активисти на „Народно опълчение на Донбас" заявиха, че е започната ревизия на архивно-документалната и материално-техническия база. По-рано демонстранти завзеха сградата на областната администрация в града. Под процесуалното ръководство на прокуратурата в Донецка област органите на полицията започнаха разследване за масови безредици, предава агенция Фокус.

В Луганск полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне група демонстранти, които се опитаха да нахлуят в сградата на силите за сигурност. Двама души са ранени.

В Харков няколкостотин души преминаха полицейския кордон и също окупираха правителствени сгради. Служителите на реда отказаха да използват сила срещу тях и се оттеглиха, съобщават кореспонденти.

Заради ситуацията, временният президент на Украйна Олександър Турчинов отмени визитата си в Литва и свика спешно заседание на силовите министри.

Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини