Казусът "Ада тепе" ще се решава в съда

На извънредна сесия местният парламент в Крумовград отново отхвърли предложението на канадската компания „Дънди прешъс Метълс " за изработване на задание за Подробен устройствен план за находището „Ада тепе". Те не подкрепиха изработване на проект за Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) в землищата на селата Скалак и Овчари, във връзка с осъществяване на инвестиционно предложение на „Болкан Минерал енд Майнинг" (БММ) ЕАД за добив и преработка на златосъдържащи руди от участък „Ада тепе" на находище „Хан Крум".
От присъствалите 25 съветници 13 са против даването на разрешение за ПУП, 8 подкрепят това искане и четирима гласуват „въздържал се".

Общинските съветници от Крумовград мотивират и този път отказа си с факта, че подземните богатства са изключителна държавна собственост и всичко, свързано с тях, е от компетенциите на държавата. Те се надяват по-висша държавна инстанция да вземе това решение. След отказа на Общинския съвет казусът с Ада тепе ще стигне отново до Административния съд.

Поредното заседание бе свикано по искане на областния управител Бисер Николов за ново обсъждане от Общинския съвет в Крумовград на решение от 7 март. Тогава 15 съветници от ДПС гласуваха против искането на златодобивната компания „Дънди Прешъс метълс" за изработване на задание за ПУП.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини