За какво са полезни орехите

Орехи! Има ги в шоколадите. Има ги в тортите и пастите. Някога чудили ли сте се какво им е толкова специалното на орехите? С леко киселия си вкус те са сред най-предпочитаните продукти, използвани в сладкарството и производството на десерти. Може би защото осигуряват страхотна комбинация от полезни хранителни вещества за тялото!?

Считани за най-здравословните ядки, орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини. Различни изследвания са доказали, че освен това понижават риска от холестерол и сърдечна недостатъчност. Кои са основните причини да включваме редовно орехи в диетата си.

Орехи - за блестяща кожа

Все по-често чуваме за козметични продукти на орехова основа. Тези ядки съдържат хранителни вещества, които помагат за зарастването на различни белези и пигментации по кожата и й придават блясък. Някои шампоани и балсами за коса също се приготвят с орехи - за по-гладки, блестящи и здрави кичури. Освен това орехите стимулират растежа на косата и понижават риска от косопад.

Орехите намаляват риска от сърдечна недостатъчност

При висок холестерол обикновено се препоръчва да не ядем никакви ядки. Орехите са изключение: те имат свойството да понижават високите нива на холестерола и по този начин да предотвратяват сърдечната недостатъчност и да намаляват вероятността от удар. Омега-3 мастните киселини са причина за това тяхно свойство.

Орехите лекуват запек

Колко от нас знаят, че ядките образуват плодовете? С други думи, ядките са етапа преди действителното формиране на плодовете. Откакто стана известно, че консумацията на плодове лекува запека, продажбата им е скочила зашеметяващо през последните години. Орехите действат по сходен начин и облекчават състоянието, макар че са все още само ядки!

Орехът освен това:

• Понижава стреса

През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания са провели изследване върху орехите с две групи участници. Една консумирала орехи, а другата – не. Изследователите установили, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези от втората.

• Подобрява здравето на костите

Омега-3 мастните киселини в орехите са важни за предпазването на костите от счупване и травми. Мастните киселини имат уникални свойства да укрепват здравето на костите и да понижават риска от фрактури.

• Намалява риска от рак на гърдата

Ракът на гърдата, най-често разпространеният вид рак сред жените, може значително да се ограничи чрез консумацията на орехи. Учени от Американската асоциация за проучване на рака са стигнали до тези заключения през 2009 г. след проведени изследвания по въпроса.

• Засилва имунитета

Не са много храните с антиоксидантни свойства, но орехите са сред тях. Тези ядки са правилният избор за подобряване на функциите на имунната система и за отлагането на появата на знаците на стареенето. Спокойно можем да заменим специалните кремове и други мазила с анти-ейджинг ефект с орехи!

• Засища между храненията

Това е особено важно за тези от нас, които не могат да устоят да не хапнат сладкиш или бисквита между основните хранения. Шепа орехи преди обяд или като следобедна закуска е сред най-добрите избори, които можем да направим, защото тези ядки са богати на мононенаситени мастни киселини – с други думи, помагат ни да се заситим и да запазим фигурата си.

• Помага за отслабване

В случай, че сме на диета и спазваме програма за упражнения, но се чудим дали има някаква идеална рецепта за храненето ни, нека опитаме ястия с орехи като основа. Повишаващи значително метаболизма, орехите са чудесна храна, която ще ни помогне да отслабнем.

• Улеснява приема на достатъчно протеини

Приемът на протеини, особено при децата, може да се поддържа в норма с редовна консумация на орехи. Протеините са важни за растежа на тялото, а за наш късмет, тези ядки са сред най-богатите на протеин храни.

Източник: http://www.novinar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини