Испанци учат общинарите в Кърджали на енергийна ефективност

Кметицата на испанския град Руби Кармен Гарсия Лорес и експерти от тамошната община са на тридневно посещение в община Кърджали в рамките на проект „Зелено побратимяване”. Идеята е те да споделят своя опит при прилагането на мерки за енергийна ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници с цел намаляване емисиите на въглероден диоксид и разходите на електроенергия.

Гостите от Испания бяха посрещнати от заместник-кмета на община Кърджали Мухарем Мухарем и секретаря Сезгин Бекир. Стана ясно, че през март българската община е подписала споразумение за зелено побратимяване с община Руби.

При посещението си през март там Бекир особено се впечатлил от някои приложени вече проекти, целящи енергийна ефективност. Един от тях се наричал „50 на 50” и се реализира в училищата и детските градини. По него учебните заведения могат да реализират различни мерки за енергийна ефективност, а спестените мерки в края на годината се възвръщат по формулата 50 процента за даденото училище и детска градина и 50 процента за общината, която пък трябва да ги вложи отново за прилагането на нови енергийни мерки.

Една от мерките предвиждала децата да носят в училището или в детската градина употребявано вече олио или друга мазнина от дома си, която след преработка в специална инсталация, се ползва като гориво за отопление. Друга мярка пък застопорявала крановете на чешмите в училището на определена степен, така че да ограничи оптимално количеството използвана вода.

Кармен Гарсия Лорес сподели, че експертите от Руби работят по прилагането на енергоефективни мерки от 2005 година. По думите й изработеният от тях анализ е спомогнал много за намаляването на средствата за енергия, без да бъде намалявано количеството й.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини