В Кърджали започна обработването на зелените площите срещу кърлежи

Започна обработването на зелените площите срещу кърлежи. Работници на „Озеленяване, чистота и благоустройство" извършва окосяване на тревата в парковете, след което ще преминем към обработка на площите с препарати против кърлежи", обясниха от общинската фирма.

РЗИ Кърджали изпрати предписания на кметовете на общини за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки с цел ограничаване на ехинококозата (кучешка тения) и особено опасните трансмисивни заразни заболявания, пренасяни чрез кърлежи и комари.

От Хигиената инспекция подчертават, че област Кърджали продължава да е ендемичен район по отношение на Кримска-Конго хеморагична треска и Марсилска треска, причинявани от различни видове кърлежи.

„Свободно пашуващите селскостопански животни в междублокови пространства, парковете и градинките на някои населени места, както и големият брой скитащи бездомни кучета, са реална опасност тревните площи да се населят с кърлежи, чиято численост и активност в периода от април до септември е най-висока", коментират специалистите от РЗИ.

Предписаните противоепидемични мерки изискват да се предприемат действия за намаляване на популацията на бездомните кучета и да не се допуска свободна паша на животни в парковете и кварталните градинки. "В детските градини е задължително озеленения двор да се коси редовно и обработва два пъти годишно с инсектициди против кърлежи, а пясъкът в пясъчниците периодично да се подменя, допълва и обработва с инсектициди", е другата важна мярка, която трябва да се съблюдава стриктно.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини