Киев задържа 9 души за масовите разстрели на Майдана

Украинската полиция задържа 9 души, заподозрени за масовите разстрели на Евромайдана в Киев между 18 и 20 февруари, които отнеха живота на десетки протестиращи, предаде „Пети канал". Информацията бе потвърдена от главния прокурор на страната Олег Махницки.

Сред задържаните е и предполагаемият ръководител на снайперистите. Всички заподозрени за убийствата са сътрудници на разформированата служба за борба с безредиците „Беркут", съобщиха разследващите.

Следователите вече са започнали действия по установяване на тяхната съпричастност към събитията, които шокираха света и доведоха до абдикацията на властта в страната. На деветимата вече са били проведени разпити с детектор на лъжата, поясни Махницкий.

Украинският главен прокурор обяви още, че на 20 февруари сваленият президент Виктор Янукович е издал нареждане до вътрешното министерство и службите за сигурност да използват огнестрелно оръжие срещу протестиращите.

Разследващите вече установиха, че снайперистите са били разположени на ключови места в Киев като хотел „Украйна", Октомврийският дворец, хотел „Казацкая" и Домът на профсъюзите.

В разследването са включени над 30 хил. сътрудници на правоохранителните органи, които са били на служба в столицата по време на убийствата.

От полицията в Киев изразиха надежда, че очакват в следващите дни разпитите да доведат до залавянето на още съпричастни към стрелбата срещу демонстрантите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини