Обсъдиха визията и приоритетите за развитие на Момчилград

Визията и приоритетите за развитие на община Момчилград за периода 2014-2020г. бяха представени днес пред местната общност. На дискусионния форум присъстваха кметът Акиф Акиф, експерти от общинска администрация и кметове на населени места. Планът за визията, която ще следва Община Момчилград в развитието си за следващите шест години, се финансира по проект „Подобряване на процеса на разработване и прилагане на политики чрез въвеждане на механизми за мониторинг, контрол и оценка в община Момчилград”.

Лектор на дискусионния форум бе доц. д-р Стелиян Димитров, преподавател в СУ към катедра "Картография и ГИС" и ръководител на екипа. Той представи резултатите от силните и слабите страни, проблемите и възможностите за развитие на общината.

Наличието на атрактивни природни и културно-исторически забележителности, сравнително благоприятна демографска ситуация, добре разпределената образователна инфраструктура и традициите в земеделието бяха посочени като предимствата на общината. „Друг плюс е стратегическото географско положение на Момчилград, което осигурява трансгранични перспективи за развитие за идните години”, посочи доц. д-р Димитров. По думите му, проблеми като миграцията на млади и образовани хора, устойчивата тенденция на намаляване броя на населението и недобрия достъп до спешна медицинска помощ обрисуват много общини в страната ни.

Доц. д-р Стелиян Димитров изтъкна, че визията за развитие се фокусира върху дългосрочните стратегии, а не върху дейностите в краткосрочен план и върху решаването на основните проблеми на общината.

Кметът на Момчилград Акиф Акиф определи плана за визията за развитие на общината като наръчник за правилна и последователна политика на управление. „Много бе важно да чуем мнението на гражданите в анкетните проучвания за начертаването на приоритетите за развитие”, отбеляза градоначалникът.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини