Изтребителите ни в по-висока степен на бойна готовност

НАТО е ключов фактор за международната сигурност и стабилност, който няма алтернатива. Това обяви военният министър Ангел Найденов в предаването „Денят започва" по БНТ.

Според него това е „най- мощният военнополитически съюз, който увеличава гаранциите за сигурността и стабилността на България".

Членството на България в НАТО е реализиран стратегически приоритет, който е един от най-големите успехи на външната ни политика и политиката за отбрана и сигурност", каза министър Найденов по повод 10-тата годишнина от членството на страната ни в Алианса.

Няма нарушаване на въздушното пространство на Република България. В последно време зачестиха полетите на нетранспортни самолети на границата на въздушното ни пространство, което предизвиква реакцията на Командния център за въздушен суверенитет на НАТО. От там получаваме заповеди за привеждането в по-висока степен на бойна готовност на ВВС, респективно на дежурните двойки изтребители",информира още той и подчерта, че се изпълняват всички задачи, свързани с охраната на въздушния ни суверенитет.

На въпрос за възможността България да стане пряк участник във военен конфликт при развитие на кризата между Русия и Украйна министър Найденов заяви, че военният конфликт стои назад като алтернатива при решенията на сегашната криза.

Все по-малка е ефективността на военните средства като търсене и намиране решения на политически въпроси", подчерта министър Найденов и поясни, че всички страни - участниците в кризата и ангажираните с търсене на изход, залагат на политическия процес за решаване на ситуацията.

Той каза още, че страната ни като участник в Европейския съвет и в различните формати на НАТО залага на политическите решения и участва в обсъждането на двата пакета от политически мерки, но България изразява резерви към третия пакет от икономически мерки, които могат да се отразят негативно на страната ни.

"Правим своите анализи и държим да бъде направена оценка на въздействието от прилагането на евентуални санкции и да бъде намерен компенсаторен механизъм по отношение на страните, които могат да бъдат засегнати от това", каза министър Найденов.

Министърът на отбраната коментира, че създадената криза е показателна, че в съвременния свят е възможно прекрояване на граници и нарушаване на териториалната цялост.

„Това е стратегическо предизвикателство за ролята на Алианса като гарант на международния мир и сигурност", подчерта той и допълни, че е необходимо префокусиране на вниманието върху приоритетните задачи. Като пример той посочи разработването на нови планове за реакции при кризи от военен характер и преразглеждането на комплекса от мерки и съответните им способности, които трябва да притежава Българската армия.

"В момента на наша територия се провежда едно от най-големите учения с участието на Сухопътните войски и на 6 страни-членки и 6 страни-партньори на НАТО", информира министър Найденов и определи увеличаване на броя на съвместните ученията като важен приоритет за изграждане на отбранителни способности.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини