Търговец на нарязан тютюн, спечели дело срещу митничарите

Хасан Тахиров

Собственикът на фирмата „Табак Интернационал”ЕООД Хасан Тахиров спечели дело срещу Митническото бюро в Кърджали пред Административния съд в областния център.

Сагата започва когато Тахиров прави писмено запитване до Централното митническо управление с искане да се разясни режимът на търговията със суров и изсушен тютюн.Това му е нужно за търговията му с Кралство Швеция.Зам.-началникът на Агенция „Митници” праща хората си от Митничeско бюро –Кърджали да изяснят на място информацията в писмото на Тахиров.Задачата им е да се вземат проби и да се изпратят в Централна митническа лаборатория за експертиза.

Митничарите извършили проверка в жилището на Хасан Тахиров,което е под кулата на Стръмни Рид.Били взети проби от „Суха листна маса с мирис на тютюн”,”Тютюневи жили”,”Смлян тютюн”,”Отпадък от тютюн” ,”Суха нарязана листна маса с мирис на тютюн” и „Сух тютюн на листа”.Това са все продукти, които Тахиров изнася. След извършените лабораторни изследвания се оказало,че единствено пробата „Отпадък от тютюн” може да се охарактеризира като раздробен тютюн годен за пушене т.е. като акцизна стока.Митничарите съставили протокол за определяне акциза на описания тютюн. На 2 юли 2013 г. бил съставен акт за административно нарушение и въз основа на него било издадено наказателно постановление.

Хасан Тахиров го обжалва пред Районния съд в Момчилград. Оказва се ,че митничарите не са го описали в достатъчна степен за да отговаря на определението в закона като „Тютюн за пушене”, който е акцизна стока.

Пред Административния съд в Кърджали зад наказателното постановление стои прокурор Дафин Каменов. Въпреки това обаче съдия Айгюл Шефки оневинява Хасан Тахиров и определя ,че „Отпадък от тютюн” не е акцизна стока.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини