Българи в Канада източили над 1 милион долара

Няколко дни след арестите на българи в Чикаго и властите в Канада задържаха наша банда, която поставила скимиращи устройства на най-малко 200 банкомата. Полицията в Квебек спипала четирима български граждани, сред които и бившият баскетболист Мартин Антонов Кузов (52 г.). Кузов е сочен за лидер на бандата, съобщи канадската телевизия CTV, цитирана от Труд.

Той, Василина Димитрова (48 г.), Борислав Петров (53 г.) и Ирен Василев Атанасов (42 г.) били задържани край Монреал и до Торонто. Издирват се още четирима мъже от България.

Канадската полиция съобщи, че бандата поставила скимиращи устройства на най-малко 200 банкомата в Квебек и Онтарио. Тамошните власти влезли в следите на бандитите преди няколко месеца.

Твърди се обаче, че престъпната им дейност е започнала през 2008 г., като били откраднати над 1 милион долара.

Офицер от службите в Канада дори демонстрира пред журналисти как била извършвана измамата. Той показа, че за да се открадне пинкодът на картата, е бил подменян панел на банкомата, който се намира над екрана.

В него била поставяна микрокамера със записващо устройство, която заснемала клавиатурата.

Другият трик бил да се постави камерата отстрани и тя пак да улавя клавиатурата, когато се въвежда пинкодът.

На всеки два часа хора от групата се навъртали около взетия на мушка банкомат - сменяли батерията на записващото устройство и събирали откраднатата информация.

Парите се теглели предимно от банкомати в Мексико и Азия, където все още не били разпространени картите с чип, които са по-безопасни от тези с магнитна лента.

Соченият за престъпен лидер Мартин Кузов през 80-те години на миналия век бе баскетболист на "Левски Спартак".

Спортни журналисти тогава го описват като голям талант. Той обаче провалил кариерата си, тъй като се отдавал повече на веселби. Още тогава заминал за Канада и се установил там.

Според медийни публикации, лежал в местен затвор. Медиите зад Океана пишат, че всички задържани българи имали канадско гражданство.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини