Обучават червенокръстци от Кърджали да помагат на бежанците,очаква се нова вълна

Деница Баръмова

60 младежи от Българския червен кръст работят за обучението и интеграцията на децата бежанци във лагерите за настаняване във Военна рампа и Враждебна в столицата. Те са минали специален курс на обучение. Още толкова предстои да бъдат обучени. Едно от най атрактивните занимания на децата пристигнали по неволя в страната ни е рисуването. Това споделиха в Кърджали Деница Баръмова и.д. директор на дирекция „Български младежки червен кръст“ и Кристиян Пеняшки -председател на Българския младежки червен кръст.

Всички звена на БЧК ,включително и младежите бяха ангажирани с интеграцията на децата на бежанците. Предстои да се подготвят и десет обучители,които от своя страна ще работят с нашите доброволци, подчерта Деница Баръмова.

Председателят на БЧК в Кърджали Жана Чакърова посочи, че заради искането на кмета на Момчилград за отвяране на лагер за настаняване на бежанци са били обучени 22 активисти от кърджалийската организация. Тъй като се очаква засилен поток на бежанци през май ще бъдат обучени още активисти от Кърджали.

Работата с бежанците ще бъде отчетена на започващият днес национален сбор на Българския младежки червен кръст, чийто домакин е Кърджали. 70 делегати от 28 области ще направят преглед на извършеното през миналата година и ще начертаят нови задачи. Ще има частичен избор в ръководствота на овакантени мандати. Новото ръководство представлява 5300 членове и 4597 доброволци. В него е включена и кърджалийката Таня Събева.

Младите червенокръстци са избрали Кърджали за тридневния си събор, заради юбилея на областната организация на Българския червен кръст. Тази година тя навършва 100 години.

Кърджалийци са известни и с постиженията на младежкия си авариен екип за оказване на първа помощ. Една от младежките активистки Катерина Дикмева заедно с националния младежки екип стана първа на международно състезание.

Според д-р Тодор Черкезов,един от членовете на областното ръководство на БЧК младите хора целят да разширят влиянието си в малките населени места, където застаряващото население има остра нужда от тяхната помощ. Кърджалийска област със своите над 470 населени места остро се нуждае от млади доброволци. През последната година техния брой значително се е увеличил.Членовете на БЧК в Кърджали са 113 души.

Георги Кулов

Кристиян Пеняшки
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини