Инвеститор иска да гради музей на открито край село Карамфил

Инвестиционно пред­ложение за изграждане на музей на открито край момчилградското село Карамфил е пос­тъпило в РИОСВ - Хас­ково. Бунгала с около 20 легла, работилница за местен занаят, пави­лиони за продажба на сувенири и други обек­ти, свързани със селс­кия туризъм, допълват заявеното намерение. То подлежи на оценка на въздействието вър­ху околната среда, кое­то е от компетенция­та на екоинспекцията в Хасково.

За това съобщи Сдру­жение "Съюз за възста­новяване и развитие" в Хасково, който работи за засилен граждански контрол над процеса на вземане на решения от екоинспекцията, ко­ито засягат околната среда в Хасковска и Кърджалийска област. Проектът"Омбудсман на природата" на неп­равителствената ор­ганизация се реализира с финансовата подкре­па на Швейцария чрез Фонд за реформи, свър­зани с участието на гражданското общес­тво .

През миналата го­дина в РИОСВ - Хаско­во са издадени 101 ре­шения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС (с 20 повече от издадените през 201 2 г.), 16 решения за прек­ратяване на процеду­ри по извършване наОВОС на инвестицион­ни предложения, 3 ре­шения за преценяване на необходимостта от екологична оценка за планове и програми (27 за 2012 г.) По-малки­ят брой решения се дължи на намалелия интерес от страна на възложителите към инвестиционни пред­ложения. За сметка на това налице е по-го­лям интерес към прог­рами, насочени към мо­дернизиране на земе­делските стопанства или по мерки за подпо­магане на селските райони.През годината бро­ят на издадените становища за инвес­тиционни предложе­ния е 242.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини