Местни полицаи провалили акцията в Лясковец

Загиналият в Лясковец командос е станал жертва на небрежност, проявена от местни полицаи - това показват служебните проверки, съобщава в. "Труд".

Баретите атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен на базата на снимки и описания, предоставени им от полицейски съгледвачи от областната дирекция на МВР-Велико Търново. 
Оказало се обаче, че те на са били достатъчно предпазливи, привлекли внаманието на Петков и той се подготвил за въоържена отбрана. 

Операцията била планирана седмица преди да се проведе. Участвали криминални психолози от МВР. Те изготвили психопортрет, в който се казва:
"Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия".

За разлика от мнението на техни колеги от Института по психология през 2012 г., които препоръчали той да не бъде атакуван, защото може да отвърне с оръжие и да застраши живот, сега психолозите смятали, че с него не трябва да се водят преговори. Така щял да спечели време да си осигури по-ефективно противодействие, затова трябвало да се действа бързо и изненадващо.

Два дни преди акцията служител на полицията отишъл да снима кооперацията. Но го направил така, че "между него и служителя е установен жестомимичен контакт", пише в рапорта. Полицаят обикалял с вдигнат фотоапарат, а пистолетът му се виждал.

Освен това бил изпратен районният полицейски инспектор, да снима тайно пътната врата - дали може да бъде разбита с крак. 

"Видяхме, че ни снимат, разбрахме, че ще ни направят  въоръжено нападение и се стегнахме за отбрана", казала майката на Петко Петков на полицаите след операцията.

Тогава Петко превърнал дома си в крепост - барикадирал прозорците с радиатори, плетеница от стоманени пръчки и дървени пръти, дори заредил оръжие с патрон в цевта.

По-късно са открити около 100 гилзи, изстреляни от него. В къщата била открит дори шлифер със защита под хастара - плочи от четири дебели листа ламарина.

Днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще бъде изслушан от комисията по сигурност в парламента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини