„Големият шлем” стартира в „Славейков”

СОУ „Петко Рачов Славейков” се проведе първото издание на единственото засега по рода си ученическо телевизионно предаване. В пилотния брой на предаването „Големият шлем” взе участие гл. ас. д-р Борислав Борисов от факултета по славянска филология на Пловдивския университет. Уникалното предаване с водещ единадесетокласникът Димитър Радев си поставя за цел да кани изявени личности във всички области на науката и се излъчва по славейковската телевизия Упко TV.

Инпровизирано студио стана актовата зала на училището. Новата инициатива е дело на Клуба по журналистика с ръководител Антония Маровска и Ученическия парламент с председател Иван Герганов. Присъстваха ученици от 8 до 12 клас, техните учители. Специален гост бе г-жа Гергана Пърличева – старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието.

Гостите на предаването имаха възможността да наблюдават увлекателна презентация за Чехия и чешкия език, каквато е и специалността на г-н Борисов. Те обсъдиха качеството на обучението в Пловдивския университет и новото издание на помагалото за матурата по български език и литература, създадено именно от госта.

Д-р Борисов сподели чистата си любов към Пловдивския университет и разкри, че никога не е мислил да учи в друго учебно заведение, като също не одобри „модата” все повечето млади хора да избират терминал 1 и 2 и да учат в Западна Европа или отвъд океана.

„Големият шлем” постави акцент и върху значението на езика като средство за манипулиране, навлизането на все повече чуждици и промяната на правила в българския език. Г-н Борисов разкри някои неща от „кухнята” на рекламата и нейното използване за манипулиране на масата. Той също даде и своите отговори на въпросите за помагалото си за зрелостните изпити, което помага на много ученици в цялата страна да затвърдят своите знания преди най-важния изпит в техния живот – матурата. По отношение на субективния фактор при оценяване на матурите, д-р Борислав Борисов бе категоричен, че такова нещо не съществува и всичко работи в полза на ученика.

Финалната и най-интересна част от шоуто бе „Играта на големите”, а г-н Борисов беше хванат на тясно от продуцентите на предаването. Той трябваше да отговори на цели 15 въпроса от различни области само за 4 минути, при това грешно, за да влезе в „Залата на славата”. Целта на образователната игра е да докаже, че дори и специалисти в една област могат да притежават висока обща култура. Гостът на предаването се справи с викторината само за 2 минути и 6 секунди и бе обявен за част от „Големият шлем”. За това си участие той получи своята награда, а и бе определен от водещия като „мечтан гост”.

Това е втората среща на славейковци с д-р Борисов, а по негово предложение са запланувани следващи съвместни работни срещи и семинари.

Г-жа Пърличева на свой ред сподели, че живото слово е онова, което печели и държи вниманието на зрителя, а „Големият шлем” е апотеоз на творческата изява. Тя поздрави славейковци за оригиналната находка в тяхната журналистическа дейност и пожела нови творчески успехи на екипа на предаването и в работата им в клуба.

Димитър РАДЕВ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини