Ученици от Електрониката участваха в международна среща в Германия

Четирима ученици от ПГЕЕ от специалност „Автомобилна мехатроника“, двама учители и директора на училището участваха в поредната среща между партньорите по проект „Miteinander statt nebeneinander“, по програма „Коменски“. Срещата е част от работния график на проекта, който гимназията реализира в сътрудничество с училища от Полша, Италия, Германия, Швеция, и Турция и се проведе в периода от 10 до 15 март в гр. Букстехуде, Германия.

Учениците от партньорските училища представиха училищата и страните си и известни и значими личности. Представени бяха дейностите, проведени след срещата в Италия през месец януари тази години, свързани с темата  "Помощ вместо обществена изолация" и свързани с проблемите на бедните и бездомните.

На срещата в Германия учениците от партньорските училища започнаха работа по следващата тема от програмата на проекта „Интеграция вместо асимилация“, която е свързана с проблемите на емигрантите, както и с причините за миграция на населението и последствията от това. Набелязани бяха конкретни дейности и подтеми, по които „Комениус“ групите ще работят до следващата среща през месец септември, на която ПГЕЕ ще бъде домакин.

Участниците бяха разделени на 4 групи като всяка от тях разглеждаше различен аспект на миграцията и на проблемите на емигрантите. Те посетиха „Ballinstadt“ – музея на емиграцията в Хамбург. Под формата на игра всяка работна група се запозна с живота на емигрантите и проблемите, които са имали в миналото и имат сега. Беше организирана среща с трима бежанци от Сирия, които разказаха за трудностите, които са срещнали докато получат статут на бежанци. Беше засегната и темата за необходимостта за пълна интеграция на емигрантите и начините за това. Беше представена многоезична библиотека в една от детските градини в град Букстехуде и  методите за изучаване на немски език от децата, пристигащи от други страни. Учителите и родителите използват двуезични детски книжки, които купуват, но по-често сами превеждат. Чрез тях малките по- лесно възприемат новия език – чрез съпоставка с майчиния им. 

Всяка от групите представи резултатите от своята работа и продуктите – презентации и статии, които са публикувани в платформата eTwinning.

Докато учениците работеха по поставените им задачи, учителите работиха върху създаването на анкета, за определяне на интеркултурните компетенции на учениците. Тя ще бъде проведена във всички партньорски училища до края на учебната година, а резултатите от нея ще бъдат представени и обобщени по време на срещата в България.

Както при всяка среща, така по време на тази в Германия, учениците бяха настанени в приемни семейства и така успяха да се запознаят с начина на живот и навиците на немците.

Домакините бяха включили в програмата и дейности, с които беше представена историята и културата на Германия. Посетени бяха забележителности в гр. Букстехуде и в гр. Хамбург.

Учениците и учителите от ПГЕЕ продължават работата по темите по проекта и започват подготовката на домакинството им, когато ще имат възможност да представят страната и града ни на колегите и съучениците си от останалите партньорски училища.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини