“Лафка“стъпва в Кърджали,очакват конкурс с предизвестен край

Дребни търговци в Кърджали очакват с тревога обявата на общината за публичния конкурс, който трябва да избере фирма за изработка и монтаж на 21 еднотипни павилиони, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. До края на март вероятно ще бъде публикувана и обявата за конкурса. Решението за премахването на старите и амортизирани будки бе взето на сесията през ноември 2013 г. само с гласовете на ДПС, а групите на БСП и ГЕРБ се противопоставиха категорично на намерението да се отваря път на монополист в търговията с вестници, цигари и др. Не само съветниците от опозицията, но и търговци и собственици на малки фирми смятат, че условията за въпросния конкурс са дискриминационни. Гарантирана инвестиционна програма от 300 000 лева, авансово плащане на 50% от наема и гаранция в размер на 50 000 лева, това са непосилни изисквания за местния бизнес, коментират предприемачи. Според тях конкурсът е скроен по мярката на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и когато и да се проведе той, печелившият е предварително известен.

Кметът Хасан Азис заяви, че по силата на решението на Общинския съвет всички фирми, които имат будки и павилиони на територията на Кърджали, са уведомени. Очаква се архитектурното решение и визията на новите будки, след което комисията ще изготви процедурата за избор на фирмата-изпълнител, която да произведе новите и да ги постави из града. Старите ще бъдат премахнати и заменени с еднотипните. „Хората, които ще работят в новите, няма да дойдат отвън, а ще бъдат местни и ще разполагат с по-добри условия на труд и вероятно с по-високо заплащане. Освен това в тях ще работят и повече на брой хора заради предвиденото по-дълго работно време“, коментира Азис. „За мен по-важното е да има промяна в градската среда и по-добри условия за работа. Никой не е по-голям от закона, щом той позволява и външни фирми да стъпят в Кърджали, значи може“. Така кметът контрира нападките, че монополист ще ликвидира малки местни фирми и ще плаща данъци не в Кърджали, а в столицата.

В средата на следващата седмица схемата с местата на новите лавки трябва да е напълно готова, до края на март да се обяви конкурсът и месец след това – да се разгледат офертите, заяви Кера Станчева, директор на дирекция „Общинска собственост и стопански дейности“ в общината. „Неоснователни са обвиненията, че общинското ръководство отваря път на една определена фирма. Това, че Лафка спечели в доста общини, не означава, че и в Кърджали ще е победител. Невъзможно е да провеждаме конкурси за всяко отделно място и будка“, коментира тя.

На територията на Кърджали има общо 98 преместваеми обекти – тип павилиони, в 75 от тях се продават предимно дребни пакетирани хранителни и нехранителни стоки, плодове и зеленчуци, а останалите 23 са предназначени за продажба на вестници и списания. Разпространители на печатни произведения в града са фирмите СД „Фотон-90“, „Братя Герини прес“ ЕООД, „Минерала-98“ ЕООД и „АМД-7-Димо Габузов“ ЕТ. Това е посочено в справка на дирекцията, ръководена от Станчева. Тя коментира още, че по-голямата част от павилионите са поставени преди повече от 35 г., проверка на служители е доказала, че те са напълно амортизирани и неугледни, и загрозяват градската среда. Маси за продажба на плод-зеленчук и на царевица са се разположили по тротоарите без необходимото разрешение от главния архитект в общината. „Всички те не се вписват в обновената градска среда, поради което кметът със своя заповед определи комисия, която извърши оглед на всички преместваеми съоръжения както в центъра, така и по основните улици по кварталите“, обясни Станчева. След огледа комисията е набелязала за премахване 12 обекта – 4 вестникарски будки, 5 павилиона за дребни стоки, 2 за продажба на варена царевица и 1 маса за търговия с плод-зеленчук. Сред 12-те обекта се оказали и 6 неработещи – по 3 за вестници и за дребна търговия.

Предвижда се поетапна подмяна на съоръженията и разполагане на нови такива с унифициран дизайн с площ от 4 квадратни метра. В тях ще се предлагат дребни пакетирани продукти, безалкохолни напитки, печатни произведения, тютюневи изделия и др., припомни Кера Станчева. Тя отбеляза, че едно от конкурсните условия е павилионите да се изработят от участника-победител, тъй като реализирането на подобна инвестиция не било във финансовите възможности на общината. Освен това инвеститорът щял да поеме ангажимента за своя сметка и за облагородяване на терените около лафките, както и за подмяната на 17 спирки на градския транспорт.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини