Спасиха дете, изпаднало в тежък септичен шок

Лекари от старозагорската университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович" спасиха 11-годишно момче, изпаднало в тежък септичен шок, като приложиха за пръв път в България авангардна инвазивна процедура при лечението, съобщиха от здравното заведение.Континуалната веновенозна филтрация е била правена досега у нас само на възрастни пациенти и никога на дете, пише "Стандарт".

Момчето от ямболското градче Стралджа е постъпило в старозагорската болница със силни болки в дясната тазобедрена става и бедрото и пълна невъзможност да ги движи. Преди това детето е било лекувано от пневмония в детското отделение на областната болница в Ямбол, но след усложнения лекарите са потърсили помощта на своите старозагорски колеги.

След спешния консилиум на анестезиолози и реаниматори и специалисти от центъра по хемодиализа под ръководството на инж. Чавдар Димитров е било взето решение за прилагане на високорисковата лечебна процедура за очистване на кръвта на малкия пациент чрез сложна апаратура за диализа. Тя е започнала в петък вечерта и ще продължи 24 часа под стриктното наблюдение на всички жизненоважни показатели в динамика и статуса на кръвосъсирване, поясняват от болницата.

Лекарите очакват подобрение на състоянието на малкия В.К. и ако това стане факт, според тях се откриват нови възможности за съвременно лечение на деца с тежко септично състояние.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини