Започна изграждането на пречиствателната станция в Кърджали

Първа копка на Водния цикъл в Кърджали

Строителството на пречиствателната станция за отпадни води в Кърджали стартира, още в края на януари е открита площадката, обектът трябва да бъде завършен до края на тази година. Това заяви ръководителят на мега-проекта за т.нар. воден цикъл на града инж.Митко Синабов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Станцията ще бъде предадена за експлоатация на В и К през юли догодина. Стартът на строителните работи стана възможен след издаденото от Министерството на инвестиционното проектиране разрешение, уточни Синабов.

Пречиствателната станция за отпадни води е част от Интегрирания воден проект на Кърджали и е на стойност 25 500 000 лева. Инвестицията за целия проект е в размер на 70 млн.лева, финансирането е от оперативната програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Европейският кохезионен фонд осигурява 54 296 782 лева, националното съфинансиране е с близо 14 млн.лева, а община Кърджали участва с малко над 2 млн.лева.

Модерната немска технология, по която ще работи пречиствателната станция, предвижда малоброен персонал, нисък разход на електроенергия и пречистена вода с параметри според нормативите. Това ще се постигне със съоръжения за механично и биологично пречистване, за дезинфекция, ще бъде изградено утайково стопанство, както и помощни сгради, обясни Синабов. Въпреки неудобствата за гражданите на Кърджали – честите спирания на водата, реорганизацията на движението на мпс, ползите от реализацията на този проект са огромни, коментира ръководителят. Над 53 000 жители ще ползват новата водопроводна и канализационна услуга, както и пречиствателната станция. Над 6 000 домакинства ще бъдат свързани с изцяло новата канализация, над 5 000 ще получат реконструирана мрежа, припомни Синабов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини