Орешарски на Шипка: Българин да се наричам - първа радост е за мене

За да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие.Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в словото си от връх Шипка, на националния празник, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Да бъдем на 3 март на този славен връх и да се поклоним пред героите на нашето Освобождение е наш дълг и чест.

Дълбока признателност и благодарност пред тяхната смелост и героизъм. Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по- важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За нея трябва да се работи всеки ден”, каза премиерът Орешарски.

„В Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей” и това е Шипка. Под краката ни днес лежи подвигът на младите опълченци, които венчаха България с лаврови венци и се бориха, за да бъдем свободни. Нека стъпваме внимателно по тази земя, по която дадоха живота си нашите предци. Вярвам, че ако се вслушаме, ще чуем техния завет, защото Балкана най- добре помни историята и най- истински я разказва „от урва на урва и от век на век”.

Да бъдем на 3 март на този славен връх и да се поклоним пред героите на нашето Освобождение е наш дълг и чест. Дълбока признателност и благодарност пред тяхната смелост и героизъм. Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по- важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За нея трябва да се работи всеки ден.

Днес празнуваме възстановяването на българската държавност. Но да не забравяме, че за да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие.

В своята 13 вековна история България неведнъж се е възраждала след времена на тежки изпитания. Във всяка епоха са се раждали достойни синове и дъщери, които са отдавали живота си за свободата на отечеството. Този силен дух, който и днес усещаме на Шипка, ме кара без колебание да повторя, че „Българин да се наричам - първа радост е за мене”", каза Орешарски в словото си.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини