Полицията наду мускули в Кърджали,протестиращите подвиха опашки

Без напрежение и конфликтни ситуации отвън днес в Окръжния съд в Кърджали бе даден ход на делото по иска на Мюсюлманското вероизповедание срещу държавата за собствеността върху сградата на Регионалния исторически музей, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Делото бе отложено за 8 април т.г. Съдията-докладчик Веселина Кашикова назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза. В представената днес от вещото лице инж. Димитър Димитров експертиза липсваше регулационен план от 1921 г., но са проследени всички регулации на терена, върху който е построен спорният имот. Назначена е и комплексна експертиза, която ще трябва да установи реконструкциите на сградата на музея и доколко те са променили архитектурно-строителния й вид. Четирима свидетели бяха разпитани от съдията. Оказа се, че показанията им не са по техни лични спомени, а са на базата на други очевидци от края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, когато е строена сградата.

Докато течеше съдебното заседание, на кръстовището пред съда протестиращите стояха мълчаливо или разговаряха с журналистите. Не се състояха прогнозираните ситуации, нямаше сблъсъци или напрежение пред оградената с полицейски кордон Съдебна палата. За протестната акция до снощи нямаше внесено уведомително писмо. Вероятно поради това бяха и безпрецедентните мерки за сигурност, наложени от полицията и жандармерията. Още рано сутринта движението по централните улици и пресечките, водещи към булевард „Беломорски“, където се намира Съдебната палата, бяха завардени от униформени служители. На КПП „Чилик“ преди входната табела на града бе проверяван и претърсван всеки автомобил, пътуващ към Кърджали.

Заради знамена и плакати, намерени в багажниците на колите, са били отклонявани мнозина пътници, разказаха успели да се доберат до съда хора от различни градове. При такава проверка сутринта председателят на Сдружението на футболните запалянковци в България Елена Ваташка и пътуващите в автомобила й други 4-има са били задържани в Районното управление на полицията. Там те са дали писмени обяснения и са подписали предупредителни протоколи с уверението, че няма да провокират напрежение по време на проявата си. Към обяд Ваташка и спътниците й бяха освободени, а когато пристигнаха пред съда, съобщиха, че е задържан и бившият шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето.

Въпреки очакванията, че днес заради делото в Кърджали ще нахлуят футболни агитки от София, Пловдив и страната, на мирния протест пред Съдебната палата нямаше повече от 100-ина пристигнали. Отец Петър, бивш служител във Велико-търновската епархия, поръси със светена вода участниците в проявата и полицейския кордон, и патетично призова за национално единение. „Не трябва да се поддаваме или да произвеждаме провокации, напротив, трябва българи, турци, помаци и всякакви да сме единни. Защото никой няма право да отнема общата ни собственост върху историческото наследство“, заяви мъж от Пловдив, настоял за анонимност. Повечето участници в протеста твърдяха, че не следва да бъдат възприемани като врагове на Кърджали, а като защитници. Елена Ваташка и голяма група смятаха да посетят историческия музей и да уверят директора му Павел Петков, че няма да допуснат и камък да бъде хвърлен върху архитектурния паметник. Всички обаче единодушно определиха строгия пропускателен режим на входа на Кърджали като репресия.

Безспорно право на гражданите е а провеждат мирни събирания, но подобен протест представлява натиск срещу съда и засяга независимостта на съдебната система и безпристрастността на съдиите. Направили сме всичко възможно по делото, за да защитим интересите на държавата в съда, очакваме справедливо решение“, коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов.

 

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини