Цветя в памет на писателя Сабахаттин Али в Ардино

Днес се навършват 107 години от рождението на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али. По този повод кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и председателят на местния парламент Сезгин Байрям поднесоха цветя под Борчето, посадено в памет на писателя в централния парк на града.

„Гордеем се, че Ардино е родно място на Сабахаттин Али, който със своето творчество е пример за човеколюбие и социална справедливост”, сподели Ресми Мурад.
Дръвчето е посадено през март 2007 г. след тържественото отбелязване в Ардино на 100-годишнината от рождението на писателя. За юбилейното събитие тогава пристигна от Истанбул дъщерята на писателя проф. Филиз Али, председателка на Международната музикална академия „Айвалък”.

Сабахаттин Али е роден на 25 февруари 1907 год. в Ардино (тогава Егридере). Романите, разказите и стиховете му са популярни и в България, където са издадени както на турски, така и на български език. Книгите на писателя са преведени на над 30 езика. Нарежда се сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели. Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини