Приключи изкупуването на тютюна в област Кърджали

Приключи изкупуването на тютюна в област Кърджали, съобщи Ахмед Мюмюн, член на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България. Според него, вече е приета над 90 на сто от произведената през миналата година продукция. Средната цена е между 5,20 и 5,70 лв. за килограм, което е с лев по-малко от реколта 2012 г. По думите на Мюмюн, който е и кмет на кирковското село Шопци, местните хора са недоволни от цената.

„Продаваха тютюна, защото нямаха друг избор.За някои парите са единствените доходи, не малка част от стопаните имат по няколкостотин лева вересия в магазините, затова предпочетоха да вземат по-малки суми, отколкото суровината им да мухлясва. Стопаните се надяват на компенсация от националните доплащания", обясни Ахмед Мюмюн. Той подчерта, че все още остава неизкупен тютюн от т. нар. гръцки сорт „Катерини". Две са фирмите, които имат договори за тази продукция „Сокотаб" и „Михайлидис", но досега само първата е минала в региона на Кирковско, където основно се отглежда.

Мюмюн каза още, че тази година цената и на този сорт тютюн е с 1,5 лв. по –малко от реколта 2012 г., когато търговците са плащали по 7,50 лв. за кг.

Запитан дали родопчани вече се подготвят за новата селскостопанска година, кметът на село Шопци, обясни, че хората са много демотивирани. „Една част започнаха да подготвят лехите, но други изчакват", подчерта кметът. Според него тютюнопроизводителите очакват промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който да осигури държавна регулация в бранша – фиксиране на минимални изкупни цени и срокове за изкупуване на продукцията.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини