Освободиха Юлия Тимошенко!

Юлия Тимошенко излезе на свобода. На 22 февруари Върховната Рада прие постановление за изпълнението на международните задължения на Украйна за освобождаването й от затвора. На 30 април миналата година Европейският съд по правата на човека обяви за незаконен ареста на бившия украински премиер. Преди да стане първата жена министър-председател на Украйна, тя е една от ключовите лидери на Оранжевата революция. В този период някои западни медии я определят като Жана Д`Арк на революцията и я поставят на трето място в класацията за най-влиятелни жени в света.

Един от най-близките сътрудници на Тимошенко оглави днес украинския парламент. Александър Турчинов бе избран за председател, след като по-рано днес Владимир Рибак подаде оставка.

288 депутати подкрепиха кандидатурата на Турчинов. Вчера украинските депутати приеха изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които позволяват освобождаването на Тимошенко от затвора.

Последната дума по въпроса ще има президентът Виктор Янукович, който трябва да подпише указ за поправките. Междувременно Александър Турчинов се изказа в подкрепа на по-бързото формиране на коалиционно правителство, веднага след връщането на парламентарния държавен модел.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини