Венецианската комисия похвалила новия Изборен кодекс

Новият Изборен кодекс е оценен положително от Венецианската комисия и бе казано, че е крачка напред към демокрацията. Така соцдепутатът Филип Попов коментира окончателното приемане на новите правила за гласуване. Той ги похвали, че създавали много по-сигурна защита на тайната на вота. Затова се въвеждат и наблюдатели за целия изборен процес - от началото му до самия край при въвеждането на данните в информационните системи.

Попов обясни, че сред другите промени в кодекса е и въвеждането на машинно гласуване, като с тази мярка се цели именно избягване на контролирания вот. „Когато се въвежда този тип гласуване е съвсем нормално то първоначално да бъде експериментално", напомни депутатът в ефира на БНТ. Като обясни, че бюлетините ще се печатат като ценни книжа, той обясни и че специфичните им белези ще спрат контролирания вот и ще попречи на втори случай като този в Костинброд миналата година.

По-рано днес и зам.-шефката на парламента Мая Манолова подчерта, че изборите за европейски депутати и за парламент у нас ще са с преференция. Тя е твърда, от 5 %.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини