Иван Герганов реши задача от канадско списание

Единадесетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов е сред малцината, изпратили верни решения на задачи от рубриката Mathematical Mayhem на канадското списание Crux Mathematicorum. Нашият шампион е в списъка на авторите на правилни решения заедно с ученици от Испания, Германия, Индонезия, САЩ, отпечатан в брой 2 за 2014 година. В задачата, публикувана преди една година, се предлагаше на читателите на списанието да открият формула за изчисляване броя на всички равностранни триъгълници, чиито върхове са във възлите на правилна триъгълна решетка, при това за произволна големина на решетката. Иван успешно се справи с тази нелека комбинаторна задача.

Комбинаториката е предпочитан математически раздел за Иван – вече четири години подред той разработва проекти в тази област и всяка година успява да се нареди сред посителите на първа награда на Националните конференции по математика. Има и няколко отличия от международни конкурси.

Crux Mathematicorum е едно от специализираните издания на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 39 години и е с авторитет на едно от най-добрите математически списания в света за гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант. С новата чудесна изява на кърджалийския ученик името Иван Герганов, СОУ „Петко Рачов Славейков” и Кърджали се появяват за първи път на канадска математическа територия.

Новината за поредния успех на нашия математик дойде в момент, когато той в качеството си на председател на Ученическия парламент е в предстартова треска на общественото поприще. В училището кипи усилена подготовка за тазгодишното издание на уникалното явление за Кърджали и България – връчването на годишните награди „Даскеер”. Събитието предстои в понеделник, 24 февруари.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини