В Кърджали се притесняват за тютюна и пипера

Микроязовирите в област Кърджали са почти празни заради малкото валежи през зимата. Обикновено в края на февруари са пълни и някои дори преливат, а сега нивото им е наполовина. Това поставя под въпрос поливането на тютюна и пипера - основни земеделски култури, които се отглеждат в района, алармират кметове.
Трите големи язовира от каскада „Арда“ не са пригодени за поливни цели и единствената възможност е да се ползват водоемите на „Напоителни системи“. Стопаните обаче се оплакват от високите цени на водата. Еднократна поливка на един декар с пипер струва 39 лв. Необходими са поне четири и заедно с повишаването на цените за оран това прави продукцията непродаваема, твърди кметът на Звиница Ниязи Вели. Селото е най-големият производител на червена капия в страната, годишно стопаните от Звиница произвеждат между 3500 и 4000 тона пипер. При изкупна цена 50 ст./кг, както е било през миналата година, отглеждането става нерентабилно.

В област Кърджали има 420 микроязовира, които са собственост на „Земинвест“, фирма към Министерството на земеделието. Една от идеите е да бъдат назначени помпиери и работници за тяхното поддържане и така да се облекчи ситуацията с поливането на земеделските площи. Въпросът е поставен от депутата от БСП Милко Багдасаров, но засега отговор от земеделското министерство няма.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини