12 °C

Медиха Заимова:Възраждаме помашките традициите в Родопите

Медиха Заимова

Медиха Заимова е родена в гр.Смолян. Председател е на Сдружение за приятелство и културен обмен в Родопите. Учила е в Смолян. Последната и магистратура е Управление на международни бизнеспроекти.

-Г-жо Заимова,какви са основните цели на сдружението,което ръководите?

-Сдружението е създадено през 2011 г. Целта е опазване,обогатяване и развитие на многовековните традиции и култура на  общностите в Република България и връзка със задграничните ни приятели. Организацията ни стои категорично зад толерантното и мирно съжителство между етническите и религиозни общности в Родопите, България и на Балканите. Организираме и представяме много фолклорни изложби, концерти и семинари. Събираме ,проучваме и съхраняваме автентичните обичаи и фолклор, предания,говори и диалекти  на помаците в Родопите. Организираме изучаването на езици, според желанието на нашите членове и приятели.

-Кои са основните Ви изяви в страната?

-Първата ни изява бе Балкан панаир.Той представи традиционните занаяти и родопския фолклор. Състоя се в Смолян. Взехме участие в много семинари.Партнирахме по проекти,отнасящи се до етнокултурния обмен.

-Имате много задгранични изяви.Къде са те и кои бихте отличили?

-Най-много задгранични изяви имаме в Република Турция,тъй като най-много покани имаме от там.Първата покана бе за Фестивала на черешата в град Текирдаг.Имаме специална награда от там.Имаме участие в Тюрк дюнесъ с деца. Партньори сме на проект в град Ялова, където се откри балканска къща.В нея има специална родопска стая. Община Ялова и община Смолян са побратимени. В Одрин в рамките на Родопска културна вечер представихме цялото богатството на Родопите. Помашката кухня,помашкият фолклор, помашките обичаи. Показахме местните занаяти.Запознахме присъстващите с родопските билки. Човек може да научи повече за нас, само ако дойде да види Родопа планина. Това внушихме на нашите зрители и задгранични приятели. Получихме много добри отзиви за този проект.Нашите изяви продължиха. Имаме покани за Курбан Байрам и Рамазан Байрам. Посетихме община Султан гаази. Два пъти ни посрещнаха като гости за празниците.Сега работим по един съвместен проект-Балкански фестивал. Искаме в Република Турция да проведем такъв фестивал с много партньори от балканските страни.

-Работите по много проекти. Имате ли възможност да ги обезпечите финансово?

-За съжаление много е трудно да финансираме нашите проекти. Затова по -лесно е да работим с общините. Много бързо откликваме на поканите за изяви в турските общини. Турция ползва предпресъединителни фондове и ние работим по проекти, които се финансират от тях. В момента си сътрудничим по проект наши български деца да лагеруват в република Турция. Идеята е да се създадат контакти.

-Как гледа община Смолян на вашите усилия за подобряване на връзките със съседите? Получавате ли подкрепа?

Да,получаваме подкрепа. Община Смолян е побратимена с три турски общини:с Ялова, Пендик,работи се за побратимяване и с Одрин.

-Кой е гръбнакът на вашето дружество.Имате ли фолклорни състави, които да ви представят в чужбина?

-В нашето дружество има формация „Чан“,която е представена в управителното тяло, защото основната ни цел е запазването на фолклора. Имаме и специален кът с реликви от родопския бит.

-Често гостувате в Турция.Посрещате ли гости от южната съседка?

-Проблем за тях са визите. Много наши приятели от Турция искат да дойдат в България. Това ще развие туризма. Визите са голяма бариера. Уреждането с тях е много трудно. Могат да идват на гости при нас само български изселници или единични гости. Групи засега не можем да посрещаме.

  -Вие организирахте много успешен семинар по етнически проблеми в Кирково, Кърджалийско с участие на учени от Турция.Как намерихте последователи?

-Идеята е от преди една година. За мен е важно всички етноси да си партнират. Трябва да познаваме проблемите, културата,вярата на другите. Само с диалог може да стане това.Организирахме семинарът с много отдаденост.Желанието ни е да бъдем добри съседи и приятели.Искаме и да ни опознаят нас помаците.

Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини