23 °C

Медиха Заимова:Възраждаме помашките традициите в Родопите

Медиха Заимова

Медиха Заимова е родена в гр.Смолян. Председател е на Сдружение за приятелство и културен обмен в Родопите. Учила е в Смолян. Последната и магистратура е Управление на международни бизнеспроекти.

-Г-жо Заимова,какви са основните цели на сдружението,което ръководите?

-Сдружението е създадено през 2011 г. Целта е опазване,обогатяване и развитие на многовековните традиции и култура на  общностите в Република България и връзка със задграничните ни приятели. Организацията ни стои категорично зад толерантното и мирно съжителство между етническите и религиозни общности в Родопите, България и на Балканите. Организираме и представяме много фолклорни изложби, концерти и семинари. Събираме ,проучваме и съхраняваме автентичните обичаи и фолклор, предания,говори и диалекти  на помаците в Родопите. Организираме изучаването на езици, според желанието на нашите членове и приятели.

-Кои са основните Ви изяви в страната?

-Първата ни изява бе Балкан панаир.Той представи традиционните занаяти и родопския фолклор. Състоя се в Смолян. Взехме участие в много семинари.Партнирахме по проекти,отнасящи се до етнокултурния обмен.

-Имате много задгранични изяви.Къде са те и кои бихте отличили?

-Най-много задгранични изяви имаме в Република Турция,тъй като най-много покани имаме от там.Първата покана бе за Фестивала на черешата в град Текирдаг.Имаме специална награда от там.Имаме участие в Тюрк дюнесъ с деца. Партньори сме на проект в град Ялова, където се откри балканска къща.В нея има специална родопска стая. Община Ялова и община Смолян са побратимени. В Одрин в рамките на Родопска културна вечер представихме цялото богатството на Родопите. Помашката кухня,помашкият фолклор, помашките обичаи. Показахме местните занаяти.Запознахме присъстващите с родопските билки. Човек може да научи повече за нас, само ако дойде да види Родопа планина. Това внушихме на нашите зрители и задгранични приятели. Получихме много добри отзиви за този проект.Нашите изяви продължиха. Имаме покани за Курбан Байрам и Рамазан Байрам. Посетихме община Султан гаази. Два пъти ни посрещнаха като гости за празниците.Сега работим по един съвместен проект-Балкански фестивал. Искаме в Република Турция да проведем такъв фестивал с много партньори от балканските страни.

-Работите по много проекти. Имате ли възможност да ги обезпечите финансово?

-За съжаление много е трудно да финансираме нашите проекти. Затова по -лесно е да работим с общините. Много бързо откликваме на поканите за изяви в турските общини. Турция ползва предпресъединителни фондове и ние работим по проекти, които се финансират от тях. В момента си сътрудничим по проект наши български деца да лагеруват в република Турция. Идеята е да се създадат контакти.

-Как гледа община Смолян на вашите усилия за подобряване на връзките със съседите? Получавате ли подкрепа?

Да,получаваме подкрепа. Община Смолян е побратимена с три турски общини:с Ялова, Пендик,работи се за побратимяване и с Одрин.

-Кой е гръбнакът на вашето дружество.Имате ли фолклорни състави, които да ви представят в чужбина?

-В нашето дружество има формация „Чан“,която е представена в управителното тяло, защото основната ни цел е запазването на фолклора. Имаме и специален кът с реликви от родопския бит.

-Често гостувате в Турция.Посрещате ли гости от южната съседка?

-Проблем за тях са визите. Много наши приятели от Турция искат да дойдат в България. Това ще развие туризма. Визите са голяма бариера. Уреждането с тях е много трудно. Могат да идват на гости при нас само български изселници или единични гости. Групи засега не можем да посрещаме.

  -Вие организирахте много успешен семинар по етнически проблеми в Кирково, Кърджалийско с участие на учени от Турция.Как намерихте последователи?

-Идеята е от преди една година. За мен е важно всички етноси да си партнират. Трябва да познаваме проблемите, културата,вярата на другите. Само с диалог може да стане това.Организирахме семинарът с много отдаденост.Желанието ни е да бъдем добри съседи и приятели.Искаме и да ни опознаят нас помаците.

Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини