Медиха Заимова:Възраждаме помашките традициите в Родопите

Медиха Заимова

Медиха Заимова е родена в гр.Смолян. Председател е на Сдружение за приятелство и културен обмен в Родопите. Учила е в Смолян. Последната и магистратура е Управление на международни бизнеспроекти.

-Г-жо Заимова,какви са основните цели на сдружението,което ръководите?

-Сдружението е създадено през 2011 г. Целта е опазване,обогатяване и развитие на многовековните традиции и култура на  общностите в Република България и връзка със задграничните ни приятели. Организацията ни стои категорично зад толерантното и мирно съжителство между етническите и религиозни общности в Родопите, България и на Балканите. Организираме и представяме много фолклорни изложби, концерти и семинари. Събираме ,проучваме и съхраняваме автентичните обичаи и фолклор, предания,говори и диалекти  на помаците в Родопите. Организираме изучаването на езици, според желанието на нашите членове и приятели.

-Кои са основните Ви изяви в страната?

-Първата ни изява бе Балкан панаир.Той представи традиционните занаяти и родопския фолклор. Състоя се в Смолян. Взехме участие в много семинари.Партнирахме по проекти,отнасящи се до етнокултурния обмен.

-Имате много задгранични изяви.Къде са те и кои бихте отличили?

-Най-много задгранични изяви имаме в Република Турция,тъй като най-много покани имаме от там.Първата покана бе за Фестивала на черешата в град Текирдаг.Имаме специална награда от там.Имаме участие в Тюрк дюнесъ с деца. Партньори сме на проект в град Ялова, където се откри балканска къща.В нея има специална родопска стая. Община Ялова и община Смолян са побратимени. В Одрин в рамките на Родопска културна вечер представихме цялото богатството на Родопите. Помашката кухня,помашкият фолклор, помашките обичаи. Показахме местните занаяти.Запознахме присъстващите с родопските билки. Човек може да научи повече за нас, само ако дойде да види Родопа планина. Това внушихме на нашите зрители и задгранични приятели. Получихме много добри отзиви за този проект.Нашите изяви продължиха. Имаме покани за Курбан Байрам и Рамазан Байрам. Посетихме община Султан гаази. Два пъти ни посрещнаха като гости за празниците.Сега работим по един съвместен проект-Балкански фестивал. Искаме в Република Турция да проведем такъв фестивал с много партньори от балканските страни.

-Работите по много проекти. Имате ли възможност да ги обезпечите финансово?

-За съжаление много е трудно да финансираме нашите проекти. Затова по -лесно е да работим с общините. Много бързо откликваме на поканите за изяви в турските общини. Турция ползва предпресъединителни фондове и ние работим по проекти, които се финансират от тях. В момента си сътрудничим по проект наши български деца да лагеруват в република Турция. Идеята е да се създадат контакти.

-Как гледа община Смолян на вашите усилия за подобряване на връзките със съседите? Получавате ли подкрепа?

Да,получаваме подкрепа. Община Смолян е побратимена с три турски общини:с Ялова, Пендик,работи се за побратимяване и с Одрин.

-Кой е гръбнакът на вашето дружество.Имате ли фолклорни състави, които да ви представят в чужбина?

-В нашето дружество има формация „Чан“,която е представена в управителното тяло, защото основната ни цел е запазването на фолклора. Имаме и специален кът с реликви от родопския бит.

-Често гостувате в Турция.Посрещате ли гости от южната съседка?

-Проблем за тях са визите. Много наши приятели от Турция искат да дойдат в България. Това ще развие туризма. Визите са голяма бариера. Уреждането с тях е много трудно. Могат да идват на гости при нас само български изселници или единични гости. Групи засега не можем да посрещаме.

  -Вие организирахте много успешен семинар по етнически проблеми в Кирково, Кърджалийско с участие на учени от Турция.Как намерихте последователи?

-Идеята е от преди една година. За мен е важно всички етноси да си партнират. Трябва да познаваме проблемите, културата,вярата на другите. Само с диалог може да стане това.Организирахме семинарът с много отдаденост.Желанието ни е да бъдем добри съседи и приятели.Искаме и да ни опознаят нас помаците.

Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини