Стартира проект за енергийно обновяване на болницата в Момчилград

През следващите години МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” да се превърне в едно от най-стабилните и предпочитани здравни заведения в Южна България. Това пожелаха участниците по време на първата работна среща по проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата на общинската болница в Момчилград. Проектът е одобрен за финансиране от Националния доверителен екофонд(НДЕФ). Общата му стойност е 801 608.22 лв. Ремонтните дейности стартират на 26 февруари. Очаква се строителните дейности да приключат в рамките на три месеца. С осигурените средства ще бъде подменена дограмата и направена топлоизолация на сградата. Проектът включва още подмяна на отоплителната инсталация, която не е ремонтирана основно повече от 50 години. Инсталацията ще се изгради така, че да може здравното заведение да се отоплява и на дърва, и на пелети. Предвижда се да бъдат монтирани и слънчеви колектори, което ще донесе икономии. След реализиране на проекта се очаква средствата за отопление на сградата през зимния сезон да намалеят до 60 на сто.

МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” успя да прескочи фалита, като само за последните 18 месеца задълженията на здравното заведение намаляха с над 200 000 лв. За тази година са предвидени едва 10 000 лв. от общинския бюджет за издръжка на лечебното заведение.

„С реализирането на проекта за енергийна ефективност болницата ще предлага по-качествено обслужване. Убеден съм, че след приключването на строително-монтажните работи, доверието на пациентите от общината и региона към МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” значително ще нарасне”, заяви градоначалникът Акиф Акиф. Той припомни, че здравното заведение е преминало през изключително тежък период, но след упорита работа е стъпило здраво на крака. Кметът изрази задоволството си от проведените благотворителни кампании за спасяването му. „Днес мечтата ни за модерна болница с добър медицински екип е съвсем реална, защото през онези студени и мрачни дни обединихме усилия и проявихме обща загриженост. Благодаря на всички доброжелатели и бизнесмени от Момчилград и от чужбина, подкрепили кампанията ни”, отбеляза той. Акиф Акиф подчерта, че заедно с медицинското ръководство ще продължат да работят за модернизирането на болницата и за привличането на изявени специалисти.

Ресорният зам.-кмет Севдалин Огнянов изтъкна важността на проекта припомняйки, че е бил стопиран през изминалите години. „След дълго чакане и много труд сме на път да осъществим пореден проект за доброто бъдеще на Момчилград”, посочи той.  

Изпълнителят на строителния надзор по проекта Ангел Коджаманов посочи, че администрацията в Момчилград се отличава с професионална подготвеност и отговорност и в това отношение заема едно от първите места в региона. От местния консорциум „Монолит НК” пък обещаха, че дейностите по енергийната ефективност на сградата ще бъде завършени в срок и с качество.

От екипа на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” се обръщат към пациентите  с призив за разбиране и търпение относно изпълненито на строително-монтажните работи по проекта.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини