Археологът Овчаров се обяви за месия в туризма,напътства наш водещ експерт в бранша

Момент от срещата

Едва 1 % от туристическата индустрия на страната е съсредоточена в Кърджалийска област. Една от причините е нежеланието на местния бизнес да създаде действаща и мотивирана браншова организация. Опитите през последните години бяха белязани от провали и политическо покровителство. Трудности среща и инициативата за създаването на Асоциация по туризъм „Перперикон”. Както Кърджали бг вести писа със задачата се нагърби бизнесменът Фахри Идриз. Опитът снощи да се учреди асоциацията завърши с остри реплики . Искри прехвръкнаха между един от най-добрите ни експерти по туризъм Румен Драганов и археологът Николай Овчаров. Драганов изнесе лекция , споделяйки дългогодишния си опит. Той призова кърджалийските бизнесмени да бъдат егоисти,за да постигнат успех. Не трябва да позволявате никой да предлага продукт ,уронващ доброто име на Кърджали. Трябва да мислите за пари. Въпросът е колко влиза в джоба на всеки един от Вас,посочи експертът. Той даде пример с Перперикон, където касиерката на входа знае за Мачу Пикчу. Когато касиерката на Мачу Пикчу е научила за Перперикон,тогава ще сме пожънали успех, отбеляза Драганов.

Николай Овчаров от своя страна изтъкна личните си заслуги. Той посочи,че още през 2000 г. е предсказал ,че в Източните Родопи ще се развива туризъм. Той каза също, че напоследък престанал да рекламира Татул и посещаемостта рязко спаднала. В същото време дори в Кения и Танганайка научили за вампира ,открит от него на Перперикон.

Овчаров се опита да дава наставления на Драганов,при което експертът контрира.

Ако аз отида да копая на археологически обект ще ме нарекат иманяр, а когато някой копае в туризма,как да го наричаме,зададе риторичен въпрос експертът,с четиридесет годишен стаж в туризма.

Фахри Идриз призова да се започне с малките неща. Да определим десетте основни причини, с които да накараме туристите да посетят област Кърджали. Трябва да наложим стандарт, който да се спазва от всички нас при обслужването.Туризмът е слугуване, който не го разбира,няма да успее. Асоциацията трябва да даде нов тон за песен. Трябва да работим в екип,а не да бъдем егоисти,посочи Фахри Идриз. Той определи себе си като екипен играч. Идриз който бе избран за председател на още неучредената асоциация, представи краткосрочни и дългосрочни цели на сдружението.

Изказването му срещна отпор от страна на управителя на туристическа агенция „Габи тур” Михаела Кирчева. Тя попита кой е сътворил списъкът с целите и защо те не са съгласувани с останалите членове. Има много какво да учите за туризма,каза Кирчева обръщайки се към Идриз.Тя каза ,че документът трябва да се обсъди от всички.Според нея пазарите на Запад търсят екологичен и селски туризъм у нас и ние трябва да се ориентираме към този продукт.

Петър Бояджиев от своя страна призова да се подобри подготовката на кадри за туризма.В сайтовете на туристически обекти от Кърджалийска област има много негативни коментари за обслужването,посочи Бояджиев.

По предложение на Фахри Идриз събранието взе решение учредяването на асоциацията да стане след поредица от работни срещи, на които да бъдат обсъдени обстойно целите на организацията.

Недооценен”, членът на все още нерегистрирания управителен съвет Николай Овчаров си направи отвод.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини