Сноудън избран за ректор на университета в Глазгоу

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който направи скандалните разкрития за американската програма за следене, е бил избран за ректор на университета в Глазгоу, Шотландия.

Той побеждава трима други кандидати за поста.  Съперниците му са бившият колоездач Греъм Обри, писателят Алън Бисет и местният викарий.

Местни медии обаче съобщават, че студентите са разделени относно Сноудън и мястото му в управата за висшето учебно заведение. Те избират с гласуване своя ректор и много от тях са били разгневени от крайните резултати на вота. Според несъгласните, на университета е нужен "активен ректор", който да работи на мястото си. Това за "беглеца` Сноудън ще е невъзможно. Затова, смятат те, той би могъл да бъде удостоен с някое почетно отличие, но не е редно да му се предлага подобен пост.

Такъв избор обаче не се случва за първи път на Университета в Глазгоу, припомнят агенциите. Сред предишните му ректори са са Уини Мандела и израелският ядрен специалист Мордехай Вануну.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини