Отвлечен самолет приземен принудително в Женева

Самолет на Ethiopian Airlines, изпълняващ полет от Адис Абеба за Рим, е подал сигнал за отвличане. Машината бе приземена в Женева, похитителят е задържан.

"Мога да потвърдя, че самолетът е кацнал около 6 ч. Предвид факта, че кацането не е било планирано, е била проведена специална полицейска операция", заяви заяви пред ИТАР-ТАСС прессекретарят на кантоналната полиция Жан-Филип Брандт, цитиран от БТА.
Предполагамият похитител на етиопския самолет е задържан, съобщи вестник Tribune de Geneve, позовавайки се на представителя на летището Бертран Стампфли. От полицията съобщиха, че мъжът е действал сам.

Етиопският правителствен говорител Редуан Хусейн заяви за Ройтерс, че самолетът е направил планирано спиране в суданската столица Хартум, където според него похитителят може би се е качил на борда.
В запис на радиокомуникациите между борда на самолета и въздушния контрол, качен в Туитър, ясно се чува искане за убежище в Швейцария. Не е ясно дали от борда говори пилотът или похитителят в записа, чиято автентичност не може да бъде потвърдена,уточнява агенцията.


"Трябва ни убежище или гаранция, че няма да бъдем предадени на етиопското правителство", казва гласът в записа, постван от потребителя @MatthewKeysLive.

Полет 702 на Ethiopian Airlines е излетял от Адис Абеба в 00.30 часа  местно време и е трябвало да кацне в Рим в 4.40 часа местно време, съобщи News.com.au, цитирано от "Фокус".

Докато самолетът е бил във въздушното пространство на Судан е изпратен код 7500 за отвличане, предаде airlinereporter.com.

Снимки на сайта FlightRadar показват самолета да кръжи около Женева.  Машината се е приземила на летището в швейцарския град в 06.10 часа  местно време.

Летището бе затворено за всички излитащи и кацащи самолети.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини