Бусът ковчег се забил в тира със 100 км/ч

Книжка за шофьор любител притежавал 30-годишният Емир Хасан, водач на буса, при чиято катастрофа край с. Добри дол загинаха 5-има, а 4-ма бяха ранени. Той се е забил челно в тира със скорост от 100 км/ч при разрешена 60."Много съжалявам за загиналите, все млади хора, тръгнали да търсят препитание, а какво намериха", трепери 59-годишният Стефан, шофьор на тира. "24 часа" го откри в дома му в Горна Оряховица. Мъжът е с травма на ключицата, ударил се във волана при сблъсъка. Дали му 20 дни болнични. Стефан се страхува от отмъщение, макар да е убеден, че няма вина и не е могъл да предотврати кървавата драма."Връщах се от 5000 км. Час преди това бях минал моста при Видин. Камионът бе пълен с товар, пъплех по баир, когато бусът изскочи срещу мен, "изправи" десния завой. Отбих максимално вдясно до мантинелата, но надолу е пропаст, нямаше къде да избягам и белята насила стана", разказва мъжът, който е с 38 г. стаж зад волана. Според него загиналият Хасан е карал с над 100 км/ч. При сблъсъка 11-местният бус успял да върне назад с поне 50 сантиметра влекача, който заедно с товара тежал 23 тона.От смления бус се разхвърчали консерви, буркани,имало много багаж. "Аз не съм ходил да вадя хора, не бях в състояние, непосредствено след тях имаше 2 коли. Те спряха и почнаха да помагат. Пак казвам, нямам никаква вина, от полицията дори акт не са ми съставили. Пробата ми за алкохол бе 0,00, изряден съм", заяви водачът на тира.Най-тежко му станало, когато разбрал, че повечето от жертвите на катастрофата имат по три деца, които оставят сираци. Стефан смята, че вина за трагедията има и необезопасеният участък. "Полицаите ми казаха, че на това място вече има 9 жертви. Миналата година там се хвърлил през мантинелата и техен колега. Вадили и цистерна от пропастта, не може ли да се вдигне една стена", разсъждава шофьорът. За дългия си стаж като автокранист, шофьор на тир и на автобуси той няма инцидент на пътя. "Пътят е коварен и дори при малко влага става много хлъзгав,колите поднасят", поясниха от полицията в Лом. Трасето е стръмно и на места дори започнало да пропада.Допустимата скорост там е 40 км, а по-близо до злокобното място е обозначено на специална табела разрешението за 60 км. Сложили сме предупредителен знак, че има опасен участък, и при по-внимателно шофиране инцидентите биха могли да бъдат избегнати, казаха от областното пътно управление. Шофьорът Емир Хасан обаче се е движил със 100 км/ч. Бусът е поднесъл на опасния завой и се блъснал челно в идващия насрещно тир. Седящите на първите седалки заедно с водача издъхнали на място. Няма друга причина за катастрофата освен несъобразената с пътната настилка скорост, каза началникът на ломската полиция Мирослав Вътев. За прокуратурата случаят е почти приключен, изцяло отговорността е на починалия водач на буса, коментира зам.-окръжният прокурор Лилия Илиева. Шофьорът на тира не е извършил нарушения.
"Курсът на микробуса е бил абсолютно нелегален", категоричен е шефът на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в Кърджали Лютви Джамбаз. Катастрофиралият микробус е с 8+1 места, което го причислява към категорията на леките автомобили и няма пречка да се управлява с любителска книжка. Черните курсове зад граница са обичайна практика за Кърджалийско. Пътуващите на Запад предпочитат да ползват нерегламентиран
транспорт заради ниските цени - между 80 и 120 евро на човек. Друго предимство е, че бусовете возят гурбетчиите до точния адрес.При проверка пътниците най-често лъжат, че са роднини, тръгнали на сватба.
В Кирково и Момчилград, откъдето са 5-имата загинали, вчера беше ден на траур. Бяха отменени всички тържества за Трифон Зарезан и Свети Валентин, както и всички сватби.
Вчера по обед телата на загиналите бяха освободени от Съдебна медицина на ломската болница. Разстоянието до Кърджали е над 500 км и затова погребенията ще са днес.
Продължават опитите на лекарите в Лом да стабилизират състоянието на 4-мата ранени при удара. "Добре, че нямат мозъчни кръвоизливи. Чак следващата седмица ще бъдат подложени на ортопедични операции, понеже имат счупени долни крайници", каза шефът на клиниката в Лом д-р Георги Савков.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини