Методиевци участваха в конкурс на младите четци „Живая классика”

На 14 февруари 2014 год. в най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий” се проведе Вторият международен конкурс на младите четци „Живая классика”.  Организиран от Фонда на конкурса за млади четци „Живая классика”, под патронажа на Министерството на образованието и науката на Руската федерация,  Руското посолство в България, Руския културно-информационен център в София, Министерството на образованието и науката в България.

Целите на проведения конкурс бяха да се популяризира четенето сред децата, да се разшири читателския кръгозор, да се възродят традициите на семейното четене, да се повиши обществения интерес към библиотеките и нивото на грамотността, да се стимулира търсенето на талантливи деца, да се повиши интереса у децата към руската литература, да се популяризира руския език и култура в чужбина.

Учениците от най-голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, град Кърджали, в което  засилено се изучават  чужди езици, в това число и руски език, под ръководството на своите учители по руски език Жана Генкова и  Николина Делчева и с подкрепата на ръководството на училището, имаха възможността да разкрият своите литературни и езикови умения по руски език чрез прочит на откъси от избрани от тях произведения на руски и чужди автори.

В конкурса взеха участие много ученици. С артистичната си изява и отлично владеене на руски език се изявиха

Станимир Василев с откъс от руска легенда „Първият бой на Иля Муромец”; Васил Стойков с руската легенда „ За Добриня Никитич и Змей Горинич”; Емре Емурла с руска легенда „Альоша Попович и Тугарин Змеевич”; Мирослав Койчев с приказка от Лев Н.Толстой – „Как селянинът разделил гъските”; Ебру Фейзула с руската народна приказка „Гуси лебеди”; Сабри Али с разказ от Лев Н.Толстой – „Петър Алексеевич и селянинът”; Едже Балканлъ с творба на Джани Родари „Защо магарето реве; Димитър Ботев с откъс от „Малкият принц” на Антоан Екзюпери; Атанас Марков с „Живата шапка” от Николай Носов и Габриела Русева с откъс от „Корабът с алените платна” – Александър Грийн.

Събитието беше уважено от Албена Хорочева- експерт по чужди езици в РИО,  Виждан Сефер - преподавател по руски език в ПУ „Паисий Хилендарски”, Иванка Иванова дългогодишен преподавател по руски език, Вилдан Сефер – старши експерт в Областна администрация, Ани Димитрова – старши експерт в Общинска администрация, Радка Топалова – председател на синдикат „Образование” при КТ”Подкрепа”, Димитър Димов – председател на НД”Русофили” и Славянско дружество – България, Кърджали.

Присъстваха родители, деца, ученици и учители.

Всички бяха впечатлени от отличното представяне на учениците, от техния артистичен прочит, произношение и езикова грамотност.

Жури в състав – Иванка Иванова, Виждан Сефер и Николина Делчева излъчи следните победители, чийто умения по отношение на владеенето на руското слово бяха най-добри.

Първа награда – Габриела Русева от VI “б”клас;

Втора награда – Мирослав Койчев от VI “а”клас;

Трета награда – Ебру Фейзула от VI “а”клас.

Отличените ученици ще бъдат наградени с диплом „Победител в Международния конкурс на младите четци „Живая классика” и приз на Националния организационен комитет.

Да им пожелаем успех на Националния етап през месец април в Руския културно-информационен център в София.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини