Новият директор на ОД на МВР и кметът обсъдиха съвместни мерки срещу престъпността

Новият директор на ОД на МВР главен инспектор Боян Кехайов и кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис проведоха първа работна среща. Поводът за срещата са отчетите на районните управления „Полиция” за 2013 г. и провеждащата се специализираната операция за противодействие на битовата престъпност на територията на общината.

Полицейският шеф определи разговорите като първа стъпка за възстановяване на диалога с местната власт, за подобряване на сътрудничеството и координацията между полиция и общини, което ще спомогне за по-ефективно решаване на проблемите по отношение на сигурността и ще е само в полза на хората. Важен акцент в разговора беше осигуряването на видеонаблюдение в града . Постигната бе договореност за създаване на съвместна работна група, която да определи конкретните места за разполагане на камери в централната част и кварталите, на входно-изходните артерии на града, оживените кръстовища. Очакванията са, че въвеждането на видеонаблюдение на уязвимите места в района ще спомогне за овладяване на битовата престъпност.

Кметът поиска премахване на КПП „Чилик” на входа на Кърджали. Функционирането на този пункт се приема негативно от местните жители и гости на града. Местното население прави асоциации със събития от недалечното минало, а у гостите на града, сред тях и потенциални инвеститори, се създава впечатление, че влизат в опасен район. Кмет и полицейски шеф се разбраха, че пунктът трябва да се запази като сграда, за да се използва при организиране на специализирани полицейски операции и когато се налага. Необходимо е осигуряване на денонощно видеонаблюдение и осветеност на по-голям участък от пътя.

Инж.Азис изрази задоволство, че полицията се отваря към хората. Той каза, че през последните години между местна власт и полиция почти е нямало диалог и изрази надежда, че провеждането на обща политика за сигурността от страна на двете институциите ще спечелят само гражданите.

Гл.инспектор Кехайов пое ангажимент кметовете да бъдат канени на отчетите на дирекцията като израз на взаимодействието между институциите. Те ще бъдат търсени и за съдействие при решаване на общи проблеми.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини