Ден на траур в Кирково и Момчилград

Петък, 14 февруари ще бъде ден на траур в общините Кирково и Момчилград, за да бъде почетена паметта на 5-имата загинали при зверската катастрофа край монтанското село Добри дол, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

Инцидентът стана към 23 ч. в сряда, тогава микробус с общо 9 пътници се удари челно в ТИР. Осигурени от общините катафалки ще транспортират тленните останки на шофьора Емир /29 г./, Севгие /44 г./ и Али /49 г./ в селата им край Кирково, както и тези на Шукри /74 г./ и снаха му Сабрие в момчилградското село Лале.

Местните жители са в тревога, не е ясно дали погребенията ще могат да се състоят още в петък, тъй като мюсюлманският обичай повелява мъртвите да бъдат положени в гробовете им преди залез слънце. Всички са пътували по посока Дунав мост 2 до Германия, където години наред припечелвали за хляба си. Шукри и Сабрие трябвало да слязат в Австрия, където другият син на възрастния човек е на гурбет, а съпругата му била тежко болна.

Кметовете на Кирково Сали Рамадан и на Момчилград Акиф Акиф разпоредиха през целия ден в петък националните флагове и знамената на общините на пилоните пред всички административни сгради да бъдат спуснати наполовина. Те препоръчаха предварително организираните официални събития, с изключение на тези от личен характер, да бъдат съобразени с обявения траур, или да бъдат отложени и отменени. Транспортирането на телата на жертвите и разходите за погребенията им са за сметка на двете общински администрации.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини