Безработните в Кърджалийско в безизходица,половината в предпенсионна възраст

 Безработните в община Кърджали и областта са сред най-дискриминираните по възрастов признак.Хората над петдесетгодишна възраст много трудно намират работа след като излязат на трудовата борса. Повечето от тях стават трайно безработни, което затруднява и пенсионирането им. Тенденцията е много тревожна, като се има предвид , че процентът на безработните над петдесетгодишна възраст в Кърджалийско е над един път и половина  по- висок от средния показател за страната. Една от причините е и високата безработица като цяло в региона.

   Величка К. Е на 53 години. Живее в Кърджали. Работила е като счетоводител. Отдавна е спряла да се надява на Бюрото по труда да й намери работа. Пробвала е да се хване като магазинер, но работодателите искат по-млади.

   Хасан С.е бил почти през целия си живот администратор. Остава без работа.Трябват му две години до пенсия. Готов е на всякаква работа за да може да докара критериите за стаж.

  Проблемът е драматичен за хората по селата.Младите подгонени от безработицата бягат в големите градове или в чужбина.Родителите им остават без препитание и разчитат на преводи от гастарбайтерите.

  От Агенцията по заетостта съобщиха за Кърджали бг вести,че през изминалата 2013 г. Средномесечният брой на безработните лица регистрирани в Бюрото по труда в Кърджали е 4492.От тях над 50 години са 2 170 или 48,3%.Аналогична е картината, констатирана от бюрата по труда в областта.  През 2013 г. средномесечният брой на безработните лица, регистрирани на територията на областта е 9 660.  От тях над 50 години са 4 715 души или 48,8%.

През 2013 г. средномесечният брой на безработните в страната , регистрирани в бюрата по труда  е бил 371 380 души.  От тях над 50 години са 133 021 лица или 35,8%.

 Един от начините да се намали броят на безработните над петдесет години в страната и региона са образователните програми, които позволяват обучение през целия живот и придобиване на нова квалификация. Това се налага и от демографските тенденции-застаряване на населението , намаляването на работната сила и в същото време удължаването на продължителността на живота. Чрез ваучери се дава възможност за преквалификация.

 Програмите обаче не могат да обхванат голяма част от безработните над петдесетгодишна възраст,  поради ограничените средства на държавата.  Така например за безработните в предпенсионна възраст ще се реализира Националната програма “Помощ за пенсиониране”. През 2014 г. тя ще осигури заетост на 131 българи за цялата страна.

Държавата ще отпусне тази година средства на работодатели, които осигурят работа хора в предпенсионна възраст. Ще се покрият разходите им по трудовите възнаграждения и осигуровките. Ще се включат нови 100 безработни.

Предвижда се ангажиране на безработни над 50 години и програмата  “Подкрепа за заетост”. Хората в предпенсионна възраст ще се ангажират и по програмите на социалните партньори, където са една от приоритетните групи: проект „От обучение към заетост” (АИКБ), проект „Компас” (КТ „Подкрепа”), проект „Шанс за работа - 2014” (КНСБ). По тези проекти е предвидено обучение, стажуване и заетост с цел повишаване пригодността за заетост на безработни от уязвимите групи на пазара на труда.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини